DuList IN

Upoznajmo daleku Indiju

Upoznajmo daleku Indiju

Ovoga vikenda svi ljubitelji indijske kulture, joge i veda mogu uživati u festivalu Treće uho, koji je upravo posvećen indijskoj kulturi.

Na otvorenju festivala posjetitelji su uživali u zvuku Veda u Lazaretima i slušati uvodno predavanje o jogi u svakodnevnom životu Swami Vivek Puri dok se također u Lazaretima puštao film Pather Panchali jednog od najboljih indijskih, a i svjetski redatelja, Satyajita Raya.

Indijski redatelj dobitnik je Oskara za životno djelo dok njegov japanski kolega Akire Kurosawe za njega kaže da je 'ne vidjeti Rayeve filmove jednako kao i živjeti, a ne vidjeti ni mjesec ni sunce'.

U petak, 11. studenog na rasporedu festivala je radionica Joge i to ujutro od 10.30 do 12.00 u Lazaretima, dok je već u 15.30 do 17.00 u Saloči od zrcala, Narodna knjižnica predavanje dr. Tončija Šitina o Tagoreiju, najvećem indijskom piscu novijeg doba, dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

Uz predavanje prikazat će se i film ''Gitanđali'' koji je dobio ime po najpoznatijoj Tagoreinoj zbirci pjesama. Također u Narodnoj knjižnici od 17.30 do 19.30 na rasporedu je predavanje Vesne Krmpotić pod nazivom Portret nedovoljno nam poznate Indije. Dok je za kraj dana u Lazaretima u 20.00 ponovno film Satyajita Raya Aparajito.

Treći festivalski dan, subota, 12. studenog također počinje jutarnjom jogom od 10.30 do 12.00. Nakon toga u 12.30 slijede Osnove Ajurvede – drevne indijske znanosti o kojoj će pričati Ivona Hemwati u Klubu Rina Mašera. Također u klubu u 14.00, poslije predavanja slijedi radionica o indijskoj kuhinji dok je nakon toga u 17.00 predavanje profesora Đura Capora o Ghandiju i građanskoj borbi danas.

Predvečer, oko 19.30 slijedi filmska projekcija i to filma Apur Sansar također Satyajita Raya.
Oproštajni dan festivala, jednako kao i prethodni, počinje jutarnjoj jogom u Lazaretima od 10.30 do 12.00. Slijedi predavanje profesora Nikole Žuvele o Jyotishi ili vedskoj astrologiji u Poslijediplomskom središtu Dubrovnika. Nakon toga, u 18.30 planirana je projekcija filma Nine Paley: Sita Sings the Blues kojeg je redateljica napravila u potpunosti sama u svojoj kući.

Za oproštaj slijedi koncert Dheroeh Nankoe u Lazaretima u 20.30 dok je za kraj u 21.30 predviđeno druženje uz indijsku hranu gdje ćete moći naučiti nositi sari – tradicionalnu indijsku žensku halju koja se može obući na mnogobrojne načine. Kako bih druženje bilo što bolje svirat će i splitski bend Mantra Fusion Band.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović