Hrvatska

UOČEN NIZ PROBLEMA Na jesen kreću izmjene Zakona o referendumu

UOČEN NIZ PROBLEMA Na jesen kreću izmjene Zakona o referendumu

U rujnu se pokreće postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu, najavio je Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Istaknuo je kako članovi Odbora već nekoliko godina ukazuju na potrebe izmjene referendumskog okvira u Hrvatskoj, a na to je više puta ukazivao i Ustavni sud odlučujući o referendumskim pitanja Građanske inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara’.

Promjene Ustava, rekao je za Hinu, u ovom trenutku nisu izgledne, pa je nužno pokrenuti izmjene Zakona o referendumu, i to u dijelovima koje je moguće izmijeniti bez izmjena Ustava.
– To ne znači da odustajemo od promjena Ustava, ali zbog realnosti idemo popraviti ono u Zakonu što je moguće popraviti bez dvotrećinske većine u Saboru – izjavio je Peđa Grbin.

Prijedlogom izmjena tako bi se išlo na izmjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist