Kultura

Unatoč kiši, iznova se zbio veliki događaj!

Unatoč kiši, iznova se zbio veliki događaj!

Trnovica „selo malo veće od dobre muške šake“ i „gdje na kamenu rađa kamen“, kako zapisa njen najpoznatiji potomak gospar Mato Jerinić, unatoč kiši, tamnim oblacima i „nezgodnom“ rednom broju, ipak je i ove subote privukla i okupila veliki broj umjetnika, sudionika, prijatelja i namjernih prolaznika na svojoj 13. Likovnoj koloniji ove subote, po tradiciji zadnje u mjesecu svibnju.

 
Već od ranih jutarnjih sati i po jakoj kiši počeli su uskim putem do Trnovice, udaljene tek 4 kilometra od graničnog prijelaza, skrivenoj među brdima i poljima Dubrovačkoj primorja, dolaziti umjetnici i dragi gosti svojim vozilima. Kao pravi domaćini već na ulasku u ovo malo selo dočekivali su ih Mato Jerinić i Srećko Jarak, suosnivači Likovne kolonije koja je pokrenuta 2000 – te godine, te je u 13 godina svog postojanja postala zaista istinski spektakl okupljanja umjetnika i događaj koji svakome tko navrati do Trnovice ostaje u sjećanju.

Uz njih dva, godinama je prava domaćica i Nevenka Grošeta – Đirlić, također mještanka ali i znana aktivistica za zaštitu okoliša. Ona sve goste dočekuje u tradicionalnoj primorskoj nošnji i uz specijalitete domaće kuhinje koja ne „fermava“! Zapravo, svi mještani Trnovice ovaj dan u godini su pravi domaćini i gdje god vas put povede, bit ćete srdačno dočekani.
 
A umjetnici su pošli na sve strane Trnovice, u voltu jedne od kuća dva Mladošića, stariji Ivo i mlađi Ivan, u dvije dvorane slikavaju sve znana imena Grada, Županije; Jagoda Jakir, Joško Škerlj, pa vesela ekipa iz Josipovca, kipar Ivo Biočina, tu su i znani prosvjetari Stojan Jančić i Nikola Tolja, a redovan je i znani slikar iz Rijeke Vojo Radoičić, te mnogi, mnogi drugi. Bolje stat s nabrajanjem, jer jako je puno umjetnika i ove godine u Trnovici. Stala je i kiša malo iza podne, izašlo sunce, te je i ova, iako 13. po redu Likovna kolonija prošla kao i sve prije, izvanredno. 

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist