Grad

ULICA BRUNA BUŠIĆA ‘Tražimo odgodu radova do studenog!’

Stanari ulice Bruna Bušića

Gradonačelnik Vlahušić odlučit će hoće li se radovi u ulici Bruna Bušića obaviti u travnju ili studenom – zaključeno je na sastanku nezadovoljnih stanovnika te ulice s predstavnicima Grada Dubrovnika, Gradskog kotara Ploče, investitora HEP-a i izvođača radova tvrtke INERO u njihovoj ulici.

Riječ je o projektu polaganja kablovskog raspleta za potrebe grada Dubrovnika s trafostanice na Srđu, čija gradnja je u tijeku. Na području ulice Bruna Bušića riječ je o iskopu od 200 metara dužine, metar širine i 60 do 80 centimetara dubine, u koji će biti položene fleksibilne cijevi kroz koje će se kasnije provlačiti visokonaponski 20-kilovoltni kablovi i koji će prenositi daleko veću količinu električne energije nego danas.

– Radimo za narednih 50 do 100 godina i ovi poslovi se jednostavno moraju napraviti. Učinit ćemo sve da od dva zla biramo manje. Najmanje i najbolje rješenje je da se ništa ne radi, i svi mirni i onda ćemo trpiti sve što se događalo do danas. Grad je u suradnji s HEP-om odlučio ući u ovu investiciju. Daljnja faza je izmjena transformatora u trafostanicama. Najvažnije je da se cijeli posao mora odraditi u vrlo kratkom vremenu, a temeljem dosadašnjih iskustava zaključili smo da izvođač radi koliko god treba da bi ispoštovao rokove. Bit će buke nekih deset dana, ali moramo je istrpiti. Nakon toga slijedi tamponiranje i asfaltiranje. Zatvaranja prometa u cjelini neće biti, ali bih zamolio stanovnike u ulici da ne parkiraju vozila u toj ulici, jer će biti otklonjena paukom. Želimo normalnu komunikaciju ulicom i za vrijeme radova – kazao je uvodno gradski pročelnik za promet i komunalne poslove Dinko Mirić, zamolivši stanovnike ulice na strpljenje 15 dana koliko bi trebali trajati radovi.

– Ukoliko bude više, dat ćemo nalog da se radovi konzerviraju i da se može normalno prometovati. radovi počinju 22. travnja, a bit će sve završeno 7. svibnja. Nema potrebe da se itko od vas bavi strukom, jer za sve to postoje ljudi koji su plaćeni. Cilj je da se sve što prije odradi. Pojedinačne interese tipa ‘neka susjedu crkne krava’ ne možemo prihvatiti jer imamo tehničke normative. Otvoreni smo za pitanja, ali molim vas nemojte projektirati, jer to nije vaš posao – dodao je Mirić, istaknuvši da nakon ovih radova ‘nećemo ostati bez struje kad u Italiji zagrmi’.

U odgovorima nezadovoljnim stanovnicima ulice Mirić je nastojao dati do znanja kako se radovi moraju izvršiti odmah, bez odlaganja. Stanovnike je strah da rokovi neće biti ispoštivani (Mirić: ‘Mi nismo šaljivo udruženje, već Grad Dubrovnik, ima li bolja garancija od toga?!’), pitaju se zašto su tek sad obaviješteni o radovima (Mirić: ‘Za radove znamo već šest mjeseci’), zašto se radi tek danas a ne zimi (Mirić: ‘Kad bi radili samo van sezone, ovaj grad bi osnovnu infrastrukturu završio za 25-30 godina’), traže da radovi krenu u studenom, strahuju da će oni koji iznajmljuju izgubiti goste, sumnjaju na širinu planiranog kanala-šahta (Mirić: ‘Šaht će se raditi da vozila mogu prolaziti’) te se pitaju zašto planovi s izvedbom radova nisu objavljeni ranije u PDF formatu na internetskim stranicama, kako bi se svi upoznali s detaljima…

Andro Mijić u ime izvođača radova, tvrtke INERO, najavio je kako će se šaht smanjiti, upravo zbog vozila. Najavio je kako će se, u slučaju probijanja rokova, radovi konzervirati, odnosno rov betonirati.

Gradski pročelnik za turizam Milan Perić, inače i sam stanovnik tog dijela Ploča, apelirao je na pročelnika Mirića i izvođača radova da se radovi, ako je moguće, ipak odgode za studeni, ‘a onda ako treba neka bude i do Svetog Vlaha’.

– Ovo nikome ne ide u prilog. Vodimo računa o stanarima koji su vezani za dijalizu, liječnika, spenzu. Većina izdaju i sobe. Doživjet ćemo neugodnost s gostima koji dođu. Dolazi nam i 35 tisuća mladih ljudi, i nema kuće koja nije otvorila svoja vrata. Ako se već radi, molim pročelnika da aktivnost presele na drugo mjesto. Sad sam došao s Ploča, cijenim izvođače, ali tamo nema nijednog radnika. Sada treba raditi ako treba i 24 sata – istaknuo je Perić, s kim su se složili stanari.

– Izvođač ima ugovornu obvezu i plaćat će penale. Ocijenili smo da se ovu dionicu može napraviti u najkraćem roku zbog širine rova. Molim sve koji do 7. svibnja imaju rezervirane apartmane ili sobe, da dignu ruku i vidimo koliko vas ima. Donesite rezervacije u Upravni odjel za turizam, a mi ćemo u suradnji s izvođačem radova donijeti odluku da kompenziramo taj vaš financijski gubitak. Ova gradska uprava nije udruženje cirkusanata, mi smo ozbiljni. Radovi se moraju raditi  -kazao je Mirić i time izazvao gnjev stanovnika, koji su mu odgovorili: ‘I mi moramo raditi’.

– Ne možete reći koja je mjerljiva šteta, to su komentari gostiju, dojam, sve to utječe na buduće rezervacije. Ovim radovima nas dovodite pred gotov čin. U pitanju je cijela ulica. Ovaj sastanak ste trebali sazvati onaj trenutak kad ste saznali kad kreću radovi. Zašto ne krenete s radovima u vašoj ulici Pera Čingrije, pročelniče Miriću – jasni su bili stanari.

Pročelnik Mirić predložio je pročelniku Periću da se radovi izmjeste na dio prema Putu Frana Supila, što je Periću također bilo neprihvatljivo, a na što je Mirić odgovorio:

– Moramo nešto raditi! Bilo bi bolje raditi sad i biti miran narednih sto godina. Ponovit ću riječi gradonačelnika, dok je on gradonačelnik u Dubrovniku će se graditi 365 dana u godini! – kazao je Mirić, prihvativši ponudu stanara da preseli na Ploče i bude im sustanar (Mirić: ‘Hoćete li mi povoljno prodati parcelu? Jako bih rado volio imati gore kuću, to je izvanredna lokacija!’).

Stanari ulice Bruna Bušića prikupili su peticijom više od 80 potpisa sa zamolbom da se radovi odgode, zbog starosne dobi stanovnika i većeg broja unaprijed ugovorenih prijavljenih iznajmljivanja.

S prijedlogom za odgodu pročelnici Perić i Mirić, zajedno s predsjednikom i tajnikom GK Ploče, upoznat će gradonačelnika, koji će donijeti konačnu odluku.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist