Zanimljivosti

Ukrali im, zgazili i počupali cvijeće

Ukrali im, zgazili i počupali cvijeće

Pod motom „Pokrenimo Zemlju“ mladi ekolozi Eko-Omblić zajedno sa eko-aktivistima Zelenog Sunca jučer i danas  su obilježili 42. Dan planeta Zemlje.

Dok su jučer popodne sadili naše mediteranske trajnice i proljetnice u Eko parku Ombla u Mokošici, kosili i uređivala oko obližnjih dječjih igrališta Tratinčica i Dub iznad niza garaža u Mokošici, danas su u 11 sati u Eko parku održali II Zelenu dječju tribinu pod nazivom  „Što prijeti Planeti Zemlji!“! uz ispisivanje eko poruka za spas Planete!
 
Nakon Zelene dječje tribine zaputili su se veselo prema dragoj rijeci Ombli i njezinom ljetnikovcu Zbutega-Gozze Lazarević, koji ne samo propada nego mu se pored njegovih skuta odlaže šut i otpad, provaljuje u nekadašnji Orsan i ispisuju grafiti.
Šetnjom uz Omblu mladi ekolozi su poslali također glasni eko apel za njezino očuvanje i žurnim proglašenjem Omble rijekom od nacionalnog značaja!
 
– Po povratku u Eko park Ombla, Eko-Omblići su pored toga što su vidjeli zapušteni ljetnikovac sa njegovim renesansnim vrtom, ispod naselja Mokošica doživjeli razočarenje i još jedan šok: u međuvremenu, dok su uru vremena bili na Ombli netko im je ukrao desetak jučer popodne zasađenih sadnica-trajnica u vrijednosti 350 kuna, jedan dio rascvjetanih margarita pogazio, a drugi dio iščupao i bacio. Isto tako, naš Plakat uz Dan planeta Zemlje kojeg smo stavili na naš Pano u Eko parku našli smo zgužvanog na podu. Ovo nije prvi put da doživljavamo ovako nešto, jer godinama(od 2004.) nam se namjerno lome i ruše drveni eksponati u Eko parku, krade alat, krade i lomi cvijeće, kidaju plakati, lome kamene skulpture, jedina fontana za pitku vodu, lome kamene ploče sa natpisima, ispisuju pogrdni grafiti, gađa nas se jajima i vodenim balonima kada imamo Festival Omblini slavuji… Prijavljivali smo sve ovo i Gradu i Policijskoj upravi Dubrovnik, ali vandalizam i dalje eskalira! Iz Grada su nam nedavno obećali postaviti video kamere u Eko park i to nam je za sada jedina nada da će ovaj vandalizam konačno prestati!! – izvješćuje voditeljica Jadranka Šimunović.
Pita se na kraju u kakvom to mi okruženju živimo i zašto smo i ovaj naš najveći eko datum -42. Dan planeta zemlje obilježili  danas s gorčinom!?
 
 
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist