Kultura

UGD ‘Fotografija i društvo, bez cenzure’ Damira Fabijanića

UGD 'Fotografija i društvo, bez cenzure' Damira Fabijanića

Jedan od najvećih hrvatskih fotografa, samostalni umjetnik i slobodni fotograf Damir Fabijanić večeras je održao predavanje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, te nakon njega, sudionike proveo kroz njegovu izložbu “U sredinu stvari DBK 02” postavljenu u UGD.

Ova izložba, koja je za posjetitelje otvorena do nedjelje, 2. studenoga, upravo je i bila razlog za pokrenuti ideju predavanja na kojem se autor osvrnuo na trenutnu poziciju fotografije i fotografa u društvu.
Sasvim u skladu s motom aktualne izložbe „U sredinu stvari DBK 02“ postavljenoj u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a koji glasi „Autorski monolozi o nedostatku dijaloga“, Fabijanić već nekoliko godina svojim analizama u novinama i predavanjima (Dani Toše Dapca, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Akademija dramske umjetnosti…) preispituje medijsku „šutnju“ o hrvatskoj fotografiji.
Parafrazirajući naslov knjige Gisele Freund („Fotografija i društvo“), konkretno analizira trenutak fotografije ne samo u segmentu umjetnosti, već i u kontekstu društva u posljednja dva desetljeća. Postavlja konkretna pitanja, suprotstavlja teze i nudi konkretne odgovore, sve to ilustrirano primjerima iz stvarnosti. Na puno postavljenih pitanja, još uvijek čeka odgovor…

Damir Fabijanić (Zagreb, 1955.), samostalni umjetnik – slobodni fotograf od 1987. Fotografski materijal razorene kulturne baštine u Domovinskom ratu objavio u knjizi „Dubrovnik…“. Istoimena izložba, zajedno s drugim autorovim izložbama, obišla je Europu i Južnu Ameriku. Autor je, nakon priznanja Hrvatske, prve hrvatske inozemne izložbe (Madrid, 23.01.1992.). Sudjelovao je (kao jedini hrvatski fotograf do danas) na najznačajnijem europskom festivalu fotografije u Arlesu (1992.). Glavni je fotograf i urednik fotografije u časopisima Croatia/Croatia Airlines (od 1993. do danas), Oris (1999.-2008.) i Iće&piće (od 2007. do danas). Najznačajnije nagrade: Velika nagrada 31. zagrebačkog salona (1996.), Vjesnikova nagrada «Josip Račić» za likovnu umjetnost (1998.), Bernardo Bernardi, UHA, za oblikovanje i unutrašnje uređenje hrvatskog paviljona na EXPO 2005.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist