Vaše vijesti

Udruga Slatki život u Zadru na obiteljskom kampu

Udruga Slatki život u Zadru na obiteljskom kampu

Četiri obitelji iz Udruge Slatki život boravilo je u od 2. do 4. listopada u Zadru na Obiteljskom kampu “Dijabetes bez granica i predrasuda” u Omladinskom hostelu Zadar u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Za to su zaslužne vrijedne mame Snježana i Damira, koje su pružile nama puno ljubavi, sreće i zadovoljstva sa svojim timom volontera. Kampu je prisustvovalo 40-tak obitelji iz dijabetičkih udruga iz Zagreba, Varaždina, Županje, Šibenika, Splita, Ivanić Grada, Rijeke, Bjelovara, Zadra i ostalih krajeva Lijepe naše. Cilj da se povežu djeca i njihove obitelji bez obzira kojoj udruzi ili području pripadaju je u potpunosti ispunjen. Kao posebni gosti (zemlja partner), ove godine, bili su predstavnici udruga iz BIH.

Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih edukacija i radionica za ciljanu grupu korisnika. Tako su bile: psihološke radionice (moderator prof. psih. Marina Grubić), predavanje i radionica „Sport i dijabetes“ (moderator dr.sc. Goran Sporiš), roditelji Larisa Koršić Buneta i Danijela Cvitanović prezentirale su nova tehnička dostignuća vezana uz kontinuirano praćenje GUK-a, prezentacija video materijala o životu s dijabetesom (projekcija filma “Dječja posla” Udruge 3L), diskusije o svakodnevnim poteškoćama, kao i o izazovima i iskušenjima u životu, uz obilje neformalnog druženja i zabavnog programa (osmislili Irena i Željko Konigsknecht uz animaciju DJ-a) u neposrednoj blizini mora. Organiziran je i obilazak Grada Zadra i znamenitosti Zadra, uz turističkog vodiča.

S obzirom na potencijalno razarajući učinak dijabetesa na cjelokupnu obitelj, za prihvaćanje stanja, usvajanje vještina, te stvaranje trajnog ozračja entuzijazma i optimizma neophodna je dobra edukacija obitelji, a koju smo ova tri dana imali od strane medicinskog osoblja i liječnika KBC Rebro. Pored dijabetološkog tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes, razini brige o dijabetesu i pridržavanju smjernica za kvalitetan život s dijabetesom. Prihvaćanje dijabetesa preduvjet je dobre kontrole! To je dugotrajno, kontinuirano nastojanje da se uspješno savladaju svi izazovi života s dijabetesom tip 1 i uz to treba postići da se djeca dobro osjećaju unatoč povremenim neuspjesima i razočarenjima. Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece i cjelokupne obitelji!

U nebo smo poslali na desetke lampiona sa željama, a u nedjelju smo sudjelovali na svetoj misi u samostanu Svetog Frane u Zadru i zahvalili Svevišnjem Bogu na milostima koje smo dobili u Zadru.

Vjerujemo da će ovaj susret otvoriti vrata brojnijim budućim Kampovima kao i suradnju među obiteljima diljem RH i šire. Nova poznanstva i prijateljstva će sigurno ostati, a iz godine u godinu će rasti.

Put je financiran iz Proračuna Grada Dubrovnika, a na tome im od srca zahvaljujemo.

Udruga Slatki život

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist