Hrvatska

UDRUGA FRANAK Uvedite moratorij na ovrhe!

UDRUGA FRANAK Uvedite moratorij na ovrhe!

Udruga Franak u priopćenju je još jednom upozorila hrvatsku javnost, HNB i Vladu RH da, u periodu od 2004. godine nadalje, hrvatske banke nisu adekvatno upozorile dužnike na realne rizike kreditnih proizvoda koje su nudile.

‘Nepravomoćnom presudom u kolektivnom postupku protiv osam banaka, koji je pokrenula Udruga Franak s Potrošačem – hrvatskim savezom udruga za zaštitu potrošača, utvrđene su nezakonitosti u poslovanju banaka, koje su u kombinaciji s ekonomskom krizom uzrokovale povećani udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditiranju stanovništva, što je za posljedicu dovelo do velikog porasta ovrha građana’, navodi se u priopćenju, prenosi tportal.hr.

Stoga Udruga Franak poziva HNB da od banaka zatraži i objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima u CHF pod ovrhom jedine nekretnine zbog nepodmirenja dugovanja kredita u CHF.

‘Pozivamo Vladu RH da intervenira Uredbom i proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji Zakon o osobnom bankrotu te donesu podzakonski akti koji će omogućiti efikasnu provedbu tog zakona, čime bi se spriječilo nanošenje nenadoknadive ili teško nadoknadive štete građanima, koja se pored financijskih, očituje i u zdravstvenim, emotivnim, i po cijelo društvo pogubnim, ekonomskim posljedicama.

Pozivamo Ministarstvo pravosuđa da uvaži zahtjeve da se prijedlog Zakona o osobnom bankrotu razmatra u što širem krugu organizacija i udruga ne bi li dobivena rješenja adekvatno štitila dužnike i vjerovnike. Ministarstvu pravosuđa obratili smo se sa zahtjevom da Udrugu Franak uključi u radnu skupinu, ali odgovor do sada nismo dobili’, zaključuje se u priopćenju Udruge Franak.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist