Kultura

UDRUGA ARTERARIJ Romano Nikolić uz autorski tim predstavlja projekt ‘pogledajme’

UDRUGA ARTERARIJ Romano Nikolić uz autorski tim predstavlja projekt 'pogledajme'

Romano Nikolić predstavlja 18. siječnja u  19.30, u prostoru na adresi Pavla Hatza 12 u Zagrebu, autorski projekt u udruzi Arterarij, pod nazivom pogledajme.

Nikolić, ovogodišnji dobitnik nagrade hrvatskog glumišta u suradnji s s izvođačem/icom Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem uputio se u nesvakidašnji projekt uključivanja predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije, što i jest osnovna misija Arterarija.

Naime, cilj Arterarija, zapisali su u najavi ovog iznimnog projekta, nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora; demokratizacija produkcije; razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru.

Ova produkcija istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.

Produkcija se poigrava podruštvljenjem intime i intimiziranjem političkoga, ismijavanjem tragičnoga i kanoniziranjem komičnoga, poopćavanjem specifičnoga i konkretiziranjem općega.

– Najprije smo mnogo razgovarali, radili intervjue jedni s drugima. Izvođači su pitali autore, autori su pitali izvođače. Ishodište za razgovor bilo je pitanje identiteta. Igrali smo igre identiteta. U tim igrama zanimalo nas je koji svi elementi čine Sindy, a koji čine Sinišu. U kojim situacijama smo izloženi izrugivanju, diskriminaciji, nasilju zbog vlastitog identiteta – zapisala je Mila Pavićević, članica autorskog tima zadužena za dramaturgiju. Uz nju, u aturoskom timu su: za scenski pokret Zrinka Lukčec Kiko, za scenu i kostime Zdravka Ivandija Kirigin, za video Selma Selman, za glazbu i izbor glazbe Damir Šimunović, za svjetlo Marino Frankola.

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture RH, a reprrizne izvedbe bit će održane 19. i 20. siječnja u 19 i 30 sati.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist