Zanimljivosti

Učili o spašavanju, razveselila ih Kia

Učili o spašavanju, razveselila ih Kia

Na poziv Područnog ureda za zaštitu i spašavanje (PUZS) Dubrovnik, petnaestak učenika posebnih odgojno-obrazovnih skupina iz OŠ Ivana Gundulića posjetili su PUZS Dubrovnik gdje su sudjelovali u posebno za njih priređenom programu edukacije u području zaštite i spašavanja.

 
Pročelnik PUZS Dubrovnik Goran Violić upoznao je učenike s ulogom žurnih službi (vatrogascima, policijom, hitnom pomoći, HGSS) i korištenjem jedinstvenog broja za hitne službe 112, na koji mogu pozivati pomoć. Učenicima je održana prezentacija o nesrećama s kojima bi se mogli susresti u svakodnevnom životu (požari u stanu, potres, poplava, poledica i sl,) te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Djeci su podijeljene edukativne bojanke te prigodni pokloni.    

Učenici su u pratnji učiteljica Marine Vučković-Matić i Žane Paradžik obišli Županijski centar 112 gdje su imali prilike saznati iz prve ruke kako se primaju žurni pozivi, ali i sami pozvati jedinstveni europski broj 112 i razgovarati s operaterima.
 
Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik i tima HGSS Stanice Dubrovnik izveli su za učenike pokazne vježbe, a imali su priliku vidjeti i potražnog psa Kia.    
 
Naime, školskim planom i programom je od prvog razreda obuhvaćeno educiranje djece o postupanjima u opasnim situacijama. Opasnih situacija i mogućnosti da se dogodi nesreća ima vrlo mnogo i nužno je djecu što više educirati o postupanjima u različitim opasnostima. Stoga su se učenici sa svojim učiteljicama rado odazvali ovom pozivu. Ovaj posjet bio je važan jer su na konkretan i zabavan način učenici dobili priliku da primijene svoje znanje. Djeca s posebnim potrebama su emocionalno osjetljiva na stresne događaje i stresne uvjete u svojoj okolini, stoga je važno pokazati im kako u tim okolnostima treba pravilno reagirati.

Ovaj oblik edukacije uz obrazovne zadovoljava i njihove socijalne potrebe kao što su potreba za priznanjem i samopoštovanjem, te ih potiče na nezavisnost i odgovornost. Ovim posjetom djeca su uvidjela kako i njihova pravilna reakcija može doprinijeti spašavanju nečijeg života, istaknula je Vedrana Elez ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.

Odjel djelomične integracije u OŠ Ivana Gundulića
Odjel djelomične integracije otvoren je u osnovnoj školi Ivana Gundulića 1991. godine. Od njegova otvaranja do danas kroz njega je prošlo mnogo učenika s posebnim potrebama. Zbog velikog broja djece ovaj odjel je školske godine 2004/2005 podijeljen na dva odjela, odjel od 1-4 razreda i 5-8 razreda.  Ovaj oblik djelomične integracije provodi se u redovnoj osnovnoj školi, najčešće za učenike s teškoćama učenja općeg tipa (teškoćama u razvoju). Kroz njega se dio nastavnih sadržaja (hrvatski jezik, matematika, priroda i društvo, društvo) svladava u posebnom razrednom odjelu sa profesorom defektologom, a dio (tjelesna kultura, glazbena kultura, vjeronauk, likovna kultura i tehnička kultura) sa predmetnim profesorom u matičnom razredu, dakle s vršnjacima bez posebnih edukacijskih potreba. U samom odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama daje se naglasak na maksimalnu individualizaciju i prilagođavanje sadržaja u nastavi.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist