Kultura

U Umjetničkoj galeriji film o Kraljeviću

Miroslav Kraljevic UGD

Umjetnička galerija Dubrovnik za svoje je posjetitelje uz veliku retrospektivnu izložbu rodonačelnika modernog slikarstva u Hrvatskoj, Miroslava Kraljevića, pripremila i jednu filmsku poslasticu.

Posjetitelji osim razgledanja njegova velika opusa predstavljenog na ovoj izložbi, mogu saznati nešto više o samom umjetniku gledajući dokumentarni film Miroslav Kraljević.

Film je režirao Bogdan Žižić, koji je ujedno i supotpisnik scenarija zajedno s povjesničarom umjetnosti Igorom Zidićem. Snimanje filma započelo je usporedno s najvećom dosada retrospektivnom izložbom kojom je obilježena stota obljetnica smrti Miroslava Kraljevića.

Film govori o životu, radu i smrti ovog prvaka hrvatske moderne i jednog od najvećih hrvatskih slikara uopće. Sniman je na autentičnim lokacijama u Požegi, Gospiću, Parizu i Zagrebu, a traje 65 minuta. Nastanak filma financijski je potpomogao Hrvatski audiovizualni centar, a napravljen je u produkciji Studija Guberović.

Radno vrijeme Umjetničke galerije je svakim danom osim ponedjeljka od 10 do 16 sati, a za Noć muzeja od 17 sati do ponoći.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist