Grad

U Tvornici ideja teče med i mlijeko. Dok rade kamere

U Tvornici ideja teče med i mlijeko. Dok rade kamere

U Dubrovniku po dobrom starom običaju teče med i mlijeko. Naime, za sve one koji misle suprotno, gradonačelnik Andro Vlahušić ponovno je stao spremno pred kamere kako bi ih uvjerio da (Grad) Dubrovnik apsolutno SVE može, zna, da, i plati.

Tako bi se ukratko mogao sumirati nedavni obilazak (novo)uređenih prostorija bivše zgrade SDK-a, u kojem je smještena tzv. Tvornica ideja. Taj ‘poduzetnički inkubator’ kako stoji na službenim stranicama, je ‘projekt poticanja mladih poduzetnika početnika do 35 godina starosti u gradu Dubrovniku. Cilj je okupiti mlada poduzeća na početku svog poslovanja te ih kroz određeno vremensko razdoblje osposobiti za uspješno poslovanje’, stoji na web stranicama Razvojne agencije DURA.

‘Inkubiranim poduzećima pruža se pomoć prvenstveno omogućavanjem besplatnog poslovnog prostora’, stoji među ostalim u opisu tog projekta, a gradonačelnik je u svom nedavnom obilasku otišao i korak dalje te uz med i mlijeko obećao – još malo meda. Zaboravio je doduše spomenuti kako je svim korisnicima prostora par dana ranije raskinuo ugovore. No, do toga ćemo doći.

– Svatko tko ima ideju i dođe do nas dobit će kancelariju, apartman od 40 kvadrata i obrok od 10 kuna – poručio je tom prilikom Vlahušić na komentar jednog od korisnika prostora kako ‘ima problema sa zapošljavanjem mladih kolega na račun toga da je Dubrovnik skup grad’.
Vlahušić je istaknuo kako se smještaj može osigurati u hotelu Stadion, a prehrana u pučkoj kuhinji, odnosno restoranu hotela Gruž.

Raskinuti ugovori
Iako to sve skupa zvuči baš bajno, još jednom se pokazalo kako daleko od očiju javnosti stvari nisu baš tako blistave. Naime, kako doznaje DuList, svim tvrtkama koje su u Tvornici ideja nedavno su naprasno raskinuti ugovori koje su imali, a prema našim saznanjima, novi natječaj bit će raspisan krajem mjeseca. I upravo u tome leži ključ problema, obzirom da će se uvjeti drastično izmijeniti.

– Ja sam potpisala ugovor prošle godine. Prije su ugovori bili na tri godine. Prve dvije su bile besplatne, a treću godinu si plaćao 50 posto iznosa za najam i režije. Prema novom Pravilniku bit će jedna godina besplatna, druga će se plaćati 50 posto, a treća 60 posto iznosa– rekla nam je mlada poduzetnica koja je iz očitih razloga htjela ostati anonimna.

-Tu su me zakinuli za jednu godinu koju sam trebala još imati gratis – ističe ona te dodaje kako prema njezinim saznanjima nije cijena najma jedino što se mijenja, odnosno poskupljuje.

– Prema onome što sam čula uvjet za prijavu na novi natječaj bit će jedan zaposleni što dosada nije bio slučaj. Mislim ja sam svjesna da su ovakvi uvjeti najma i svega jako dobri, ali ovo je razlika od minimalno 10 tisuća kuna (ako netko već ima zaposlenu osobu) do nekoliko desetaka tisuća kuna za plaću (uz naknadno zapošljavanje). To je iznos na koji dobar dio ljudi nije računao i po meni ubija smisao ovakvog poticanja poduzetništva – ogorčena je naša sugovornica.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju DuLista

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist