Kultura

U SUSRET BUDUĆNOSTI Zanosni doživljaj u Dvoru uz pijanista Gugnina

U SUSRET BUDUĆNOSTI Zanosni doživljaj u Dvoru uz pijanista Gugnina

U sklopu novog glazbenog programa 67. Igara, pod nazivom U susret budućnosti, koji predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, ruski pijanist Andrey Gugnin nastupio je sinoć, 22. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Mladi virtuoz predstavio se festivalskoj publici na ukupno dva koncerta od kojih je prvi bio s kolegom violinistom Stephenom Waartsom. Na tragu tog nastupa bio je i sinoćnji koncert koji je za festivalsku publiku bio uistinu zanosni doživljaj koji spada u jedan od najboljih nastupa na 67. Igrama.

Na repertoaru njegovog klavirskog recitala našli su se Romantična sonata br.1 u b-molu Nikolaia Medtnera koja spada u sam vrh pijanizma, a Gugnin ju je izveo suvereno i iznijansirano, potom Ljubav i smrt (iz suite Goyescas) Enriquea Granadosa, Chopinovih 12 etida koje je Gugnin vješto interpretirao kao da su jedna cjelina te izbor iz Osam studija za klavir hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula koje je izveo furiozno i duhovito. Publika Gugnina nije htjela pustiti sa scene te je u glazbenom dodatku publici poklonio i glazbu Sibeliusa i Prokofjeva. Cjelokupnim repertoarom Gugnin je pokazao kako je jedan on najperspektivnijih mladih svjetskih pijanista današnjice.

Andrey Gugnin rođen je 1987. godine, a diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Vere Gornostayeve. Laureat je međunarodnog natjecanja Allegro vivo u San Marinu (2008.), Međunarodnog natjecanja u gradu Cantù (1. nagrada, 2009.), Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu (2. nagrada i dvije specijalne nagrade, 2011.), Natjecanja Ludwig van Beethoven u Beču (2013.) i Međunarodnog natjecanja Valsesia Musica u Italiji (1. nagrada, 2014.). U lipnju 2014. osvaja zlatnu medalju i nagradu publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Gina Bachauer u Salt Lake Cityju, a u srpnju ove godine prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Sydney, Australija. U nadolazećoj sezoni očekuje ga prvi solistički koncert u Carnegie Hallu.

Večeras u Dvoru, u sklopu programa U susret budućnosti, nastupaju mladi laureati violinist Aleksey Semenenko te pijanistica Inna Firsova, a čast zaključiti program ima ruski pijanist Yury Favorin sutra, 24. kolovoza. Ulaznice su dostupne u internetskoj prodaji, na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe jedan sat prije početka.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist