Županija

U SREBRENOM Uskoro Kulturno-informativni centar ‘Antun Miloslavić’!

U SREBRENOM Uskoro Kulturno-informativni centar 'Antun Miloslavić'!

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli održao je u prostorijama Općine sastanak s predstavnicima Zaklade ‘Antun Miloslavić, pok. Luka – Postranje’ vezano za realizaciju Kulturno informativnog centra ‘Antun Miloslavić’.

Naime, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeće u prošlom sazivu, župski vijećnici su prihvatili Sporazum o međusobnim pravima i obavezama sa Zakladom ‘Antun Miloslavić, pok. Luka – Postranje’ koji se odnosi na realizaciju Kulturno informativnog centra ‘Antun Miloslavić’.

Otvaranje KIC-a predviđeno je u zgradi neposredno u blizini ambulante u Srebrenom, a koja je u vlasništvu Zaklade. Kulturno-informativni centar nosio bi ime po osnivaču Zaklade, pok. Antunu Miloslaviću, čovjeku koji je u mnogočemu zadužio Župu dubrovačku.

KIC bi trebao djelovati u sklopu Javne ustanove u kulturi čije je osnivanje je u pripremi, a obavljao bi djelatnosti iz područja kulture i obrazovanja i to: organiziranje tribina, promocija knjiga i drugih kulturno-obrazovnih priredbi, organiziranje seminara, tečajeva i radionica iz područja kazališne, glazbene, likovne, audiovizualnih i drugih djelatnosti, javno prikazivanje audiovizualnih djela, galerijsku djelatnost (prezentacija pokretnih kulturnih dobara), knjižnica s multimedijalnim sadržajima te izdavačku djelatnost.

Što se tiče samog Sporazuma, Općina se obvezala financirati izradu potrebne projektne dokumentacije nužne za realizaciju predmetnog projekta, izgraditi planiranu prometnicu i urediti cjelovitu zonu sukladno Urbanističkom planu uređenja ‘Srebreno II’ (Službeni glasnik Općine Župa dubrovačka 10/12) dok će Zaklada nakon izrade projektne dokumentacije i potpisivanja međusobnog Ugovora predati Općini na korištenje zemljište i postojeći objekt za realizaciju predmetne namjene izuzev izdvojenog uredskog dijela koji služi za funkcioniranje Zaklade te postojećeg garažnog prostora.

Na sastanku je sudjelovala i arhitektica Lea Đurović Ruso koja je predstavila Idejno rješenje cjelovite zone koje je izradila njena tvrtka PROTO-ARCH d.o.o. i pri tome naglasila da će sam centar biti smješten unutar postojeće zgrade Zaklade čime će se ovom prostoru i njegovim stanovnicima dati novi sadržaji u obliku čitaonice, polivalentne dvorane, multimedijske učionice i sl. Funkcija centra će biti da svojim djelovanjem doprinese punini i sadržajnosti svakodnevnog života lokalne zajednice te da postane središte kulturnih događanja. Uređenjem ove atraktivne tone također će aktivirati kolektivna svijest o potrebi oblikovanja javnih prostora kao važnih prostora Općine.

Na sastanku je dogovoreno da će se u cjelovito rješenje zone ugraditi i potrebe širenja Doma zdravlja tj. ambulante u Srebrenom kako bi zona javne i društvene namjene u konačnici zaživjela kako je i planirano.

Sporazum su potpisali u ime Općine načelnik Nardelli i u ime Zaklade Nikša Matuško, predsjednik Upravnog vijeća Zaklade. Načelnik se zahvalio predstavnicima Zaklade na izvrsnoj suradnji na dobrobit svih stanovnika Župe dubrovačke i po pitanju stipendiranja župskih učenika i studenata kao i po pitanju realizacije Kulturno informativnog centra ‘Antun Miloslavić’.

Tekst i foto: Općina Župa dubrovačka

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist