Kultura

U SPONZI Otvorena 156. izložba ULIPUD-a

U SPONZI Otvorena 156. izložba ULIPUD-a

ULIPUD – udruženje likovnih i primjenjenih umjetnika Dubrovnik u petak navečer otvorilo je u Sponzi 156. po redu izložbu. Postavio ju je Tomislav Mladinov, a u popratnom programu je nastupio gitarist Lovro Barišić.

Kako je istaknula predsjednica ULIPUD-a Ana Bašić, izložba ‘bez određenog cilja prati nit koju umjetnik kroz svoje likovno djelovanje pretače na platna ili u neku drugu materija, tražeći ishod svog nastojanja da minimalizam određuje cjelinu kao nešto rustikalno i monumentalno u vremenu kada mu i neostaje baš previše prostora da bi ono izvanjsko literaturom popratio ili definirao’.

Dakle cilj same umjetnosti i iznova potvrđuje sebe, makar to bile kratke sličice ili crtice, čak i pogled prema stvrnosti koja ga okružuje. Svoj pogled autori demonstriraju ili u viziji ili u pokretu ili pak tek nekim sitnim doticanjem boje,efekta i bjelila-neutralnosti onoga što oblikuju. Duh,oko, individualnost postižu krajnji cilj, pa i svoju svrhu likovnog izraza navodeći nas nadmoćno da sama umjetnost diktira svoje vrijeme i svoju ostavštinu onako kao ona to želi, podsvijesno prateći sve jasnije i jasnije trendove u umjetnosti. Upravo na takav način i upravo tu ULIPUD potvrđuje sebe, određuje umjetnika figurativno crtajući njegov put, koji ma kako god bio izložen javnosti i dalje ostaje intiman i samozatajan – kazala je Bašić.

ULIPUD je udruga koja je osnovana 1971.g. u Dubrovniku. Okuplja preko 500 samostalnih i nesamostalih umjetnika,akademski i ne-akademski obrazovanih iz same činjenice što je likovnost odraz talenta i jednog ogromnog rada, a još većeg odricanja-sve kao sinteza stvaralaštva.Udruga je do danas ulaskom u svoju 44.g. djelovanja u javno-kulturnom životu regije,grada Dubrovnika i države, pa i inozemstva ostvarila 155.skupnih izložbi, sudjelovala je na brojnim humanitarnim akcijama-klonijama,te je za svoj rad dobila niz zahvalnica, priznanja…što je čini nedvojbeno jednom od najsnažnijih kulturnih organizacija u Državi.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist