Kultura

U sklopu Dana kršćanske kulture pogledajte restaurirani film o 1000. proslavi Feste iz 1972. godine!

U sklopu Dana kršćanske kulture pogledajte restaurirani film o 1000. proslavi Feste iz 1972. godine!

Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je manifestacija ”Dani kršćanske kulture” u sklopu koje će ove godine od 12. do 21. ožujka u Dubrovniku biti upriličeno 14 programa, poluga koja uvodi u Veliki tjedan, kao i vazmeno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova.

Uzinić je na konferenciji za novinare istaknuo kako ”Dani kršćanske kulture” nisu samo konzumiranje takve kulture, nego i njezino stvaranje.
– Dani kršćanske kulture su poluga koja nas polako uvodi u Veliki tjedan i vazmeno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Oni nisu samo konzumiranje kulture nego i poticaj na stvaranje takve kulture. U tom smislu je i njihov doprinos Crkvi na području Dubrovačke biskupije značajan. Osim toga valja istaknuti i važnost ”Dana kršćanske kulture” kao načina kroz koji mi onaj program koji imamo na godišnjoj razini, a ove godine je to Godina sv. Vlaha i Godina Milosrđa, pokušavamo na ”Danima kršćanske kulture” doreći – rekao je Uzinić.
Pročelnica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, Rina Kralj Brassard, istaknula je kako će se od 12. do 21. ožujka održati ukupno 14 programa.
– Ukupno će biti 14 programa, od čega sedam glazbenih programa. Bit će predstavljena tri izdanja, kao i dvije filmske projekcije, kao i križni put na Srđ te Noć crkvenih muzeja –  rekla je Kralj Brassard. Naglasila je kako je ovogodišnji program obilježen temom mučeništva u skladu s jubilejima, odnosno s 1700. obljetnicom mučeničke smrti svetog Vlaha, kao i 600. obljetnicom od donošenja zakona kojim je Dubrovačka Republika ukinula ropstvo.
-Imamo jednu izuzetnu rijetkost ove godine. ”Grad na srcu sveca” je 20-minutni dokumentarni film o proslavi jubilarne 1000. Feste iz 1972. godine. Taj film je uspješno sačuvan i restauriran, a kroz njega ćete vidjeti urbano lice Grada –  rekla je ona.
Inače, manifestacija će u Dubrovniku biti otvorena u subotu 12. ožujka, a odmah po otvaranju u crkvi svetog Dominika bit će praizvedba ”Dive Grabovčeve”, prve hrvatske opere u BiH. Dan nakon je križni put na brdo Srđ, kao i izvedba duhovnog rock mjuzikla ”Život za život”. Među ostalim valja izdvojiti i Noć Crkvenih muzeja u petak 18. ožujka, dok je na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka svečano euharistijsko slavlje kojim će se obilježiti peta obljetnica ređenja dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.
Inače, u deset dana, u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku bit će upriličeno ukupno 60 različitih programa.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist