Kultura

U Saloči od zrcala nastupili Žana Lekić i Oleksij Molčanov

Žana Lekić Oleksij Molčanov saloča od zrcala

U četvrtak navečer u Saloči od zrcala nastupili su Žana Lekić na flauti i Oleksij Molčanov na klaviru. Koncert je organiziran u suradnji Matice hrvatske, ogranak Dubrovnik i Saveza Crnogoraca Hrvatske, Društva crnogorsko-hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije, te Dubrovačkih knjižnica. 

Na koncertu su izvedene skladbe Roberta Schumanna, Ante Grgina, Edwarda Germana, Petra Iljiča Čajkovskog te Julesa Mouqeta.

O glazbenicima:

Žana Lekić magistrirala je i diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a ranije glazbeno obrazovanje stekla je kroz nižu i srednju muzičku školu u Kraljevu (Srbija).

Tijekom školovanja osvajala je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao solistica i kao komorna glazbenica. Ostvarila je veliki broj recitala na koncertnim pozornicama u zemlji i inozemstvu, predstavljajući najprije Muzičku akademiju, a zatim i mladu crnogorsku umjetničku scenu. Godine 2000. nastupila je kao solistica na Festivalu Grad-teatar s Komornim orkestrom Göttingen (Njemacka). Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista: Janos Balint – Mađarska, Michael Debost – USA, Ketlin Chestin – USA, Aurele Nicolet – Švicarska, Jirí Válek – Ceška, Eje Kaufeldtl – Švedska, Gunilla von Bahr – Švedska.

Osnivačica  je Klase flaute u glazbenoj školi „Savo Popovic“  na Cetinju, radila je kao profesorica flaute u glazbenoj školi u Bijelom Polju, te u Školi za srednje i osnovno glazbeno obrazovanje „Vida Matjan“ u Kotoru. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri studenti i učenici iz njezine klase dobitnici su brojnih državnih i međunarodnih nagrada. Redovna je članica žirija na natjecanjima u Crnoj Gori i inozemstvu u kategoriji flaute i komorne muzike. Članica je Crnogorskog Simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja. Aktivno sudjeluje u kulturnom i javnom životu Crne Gore. Od ožujka 2014. angažirana je kao v.d. sekretara za kulturu i medije Prijestolnice Cetinje.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist