Kultura

U Rijeci se otvara izložba Mercedes Bratoš

Izložba Mercedes Bratoš

Zanimljiva, neuobičajena izložba osvijetljenih slika- objekata, mlade dubrovačke slikarice Mercedes Bratoš bit će otvorena u galeriji Bruketa 2, u Rijeci, Strossmayerova1 na Sušaku.

Fascinacija filmom i transformacija najdojmljivijih i najgledanijih kadrova iz filmova sa nezaboravnim glumcima crno bijelih klasika Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Clark Gable, Gregory Peck doživjela je prezentaciju u originalnom novom mediju- slici, tek sa neznatnom umjetničkom intervencijom koja osvijetljena poput filmskog postera svijetli na zidu popraćeno glazbom.
Novi umjetnički izričaj izaziva dodatno zanimanje i potpuno novo viđenje poznatog sadržaja.

Mercedes Bratoš (1979.) diplomirala je na Academia di belle arti u Firenci u slikarskoj klasi profesora Umberta Borelle.
Imala je više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

– Tehnika koju Mercedes Bratoš koristi i način na koji oblikuje svoj novi ciklus odmak je od njezinih dosadašnjih načina formiranja i transformiranja stvarnosti. Ovoga puta gledatelj je kroz audio- vizualni doživljaj uključen u ugođaj koji igra zvuka i svjetlosti odašilje u prostor kao što film u svijet odašilje sliku jedne intenzivnije i drugačije stvarnosti.
Slika je instalacija koja svijetli, blista, pjeva, a slikarsko platno ispunjeno akrilnom bojom samo je podloga, ali i temeljni dio instalacije na kojemu počiva neka drugačija stvarnost koja poziva i izaziva u promatraču udivljenost pred vremenom Hollywooda istinskih velikana filmskog platna.

Često se zamislimo nad vlastitom ili prošlošću svijeta općenito te se s uzdahom poželimo vratiti u vrijeme kada konzumerizam i kapitalizam nisu na svakom koraku upućivali kako je vrijeme novac, a emocija i maniri nepotreban teret.
Čovjek 21.stoljeća nema vremena za uživanje u lijepom. Instalacije Mercedes Bratoš u promatraču i kada zatvori oči ostavljaju ugodu, ljepotu koja ostaje u nama i za trenutke kada se opet povlačimo svatko u svoj svijet, svatko u svoju stvarnost. Print koji prikazuje holivudske zvijezde pedesetih godina prošloga stoljeća ima za ulogu predočiti svu ljepotu toga vremena koja izbija na površinu upravo kroz likove kultnih filmova.

Glazba u spoju sa svjetlošću koja dolazi iz okvira usmjerava promatrača i omogućuje mu udjelovanje u audio-vizualnom događaju i put kroz vrijeme. I u tom smislu ova izložba je odmak od autoričina dosadašnjeg načina rada budući prijašnji ciklusi njezinih radova upućuju na kronologiju njezina likovnog i osobnog razvoja.

Ovoga puta autorica se bavi retrospekcijom i promatračem, njezina osoba nije vidljiva ni prisutna u prvom planu. U žarištu zbivanja je aktivni promatrač unutar kojeg se i odvija završni segment izložbe.”

Izlozba će biti otvorena do 7. veljače 2014.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist