DuList IN

U RADNIM AKCIJAMA Planinari HPD Sniježnice prošetali gojzerice i markirali staze!

HPD Snijeznica

Planinari HPD Sniježnice iskoristili su protekle sunčane zimske dane da malo prošetaju svoje gojzerice ali i da obnove markacije na području Konavala. Ovaj put markirala se i usjekla planinarska staza od mjesta Jasenice do Veljeg dola, južnim smjerom.

Uz nekoliko potrošenih kantica boje, čak i pokoji žulj od nožica i kosijera uživalo se u cjelodnevnoj radnoj akciji začinjenoj raznim miomirisima Mediterana. Miris domaće pancete za vrijeme marende na nekoliko trenutaka je ipak nadvladao sve ostale mirise.

Povećem društvu u radnoj akciji priključile su se i mlade nade HPD Sniježnice tj dubrovačkog planinarstva. Njima je bilo najzanimljivije penilo, pitura i neke njima čudne crveno bijele crtarije po okolnim stijenama i međama. Te „crtarije“ su u većini slućajeva crveno bijeli krugovi, predstavljaju osnovnu oznaku u markiranju planinarskih staza. Promjer im je 12 cm (bijela sredina 6 cm, sa crvenim prstenom od 3 cm širine). Tu i tamo se postavi i veći krug zbog bolje vidljivosti, zavisno o konfiguraciji terena. Osim krugova na planinarskim stazama može se najćešće naići i na crveno bijele crte kao i na naslagano kamenje. Sve te oznake nam služe za bolje i sigurnije snalaženje u prirodi. Na njih možemo naići ne samo negdje tamo daleko u brdima već i na području grada Dubrovnika. Nedavno je u sklopu projekata zaštite prirode HPD Sniježnica u suradnji sa Javnom ustanovom za zaštitu prirode DNŽ markirala i usjekla planinarsku stazu na Maloj Petci, sa čijeg se vrha otvara pogled na morsku pučinu, Elafite, okolna brda kao i na zaštićenu park-šumu.

Sunčani dani su također iskorišteni i za „neradne“ akcije tj za izlete i uspone. Pod motom „Nema nas đe ne dođemo“ planinara HPD Sniježnice je bilo posvuda ovih dana. Bilo ih je na više mjesta od naših sad aktualnih predsjedničkih kandidata. Uspeli su se na: Sniježnicu, Volujak, Orjen, Velebit i Svetog Iliju iznad Orebića sa kolegama iz PK Horizont. A Ilija je po ko zna koji put iznenadio sve sudionike svojim prekrasnim panoramama i divljim konjima. Dok su neki šetali gojzerice, sladili se pancetom neki su malo poželjeli rastegnuti i konope tj speleo užad. Speleolozi su nam utekli od sunca u mračne i vlažne jame dubrovačkog kraja. To im je priprema za skorašnje vježbe speleo tehnika kao i za buduće projekte speleo škola u organizaciji HPD Sniježnice.

Treba napomenuti da je pri HPD Sniježnici nedavno osnovan i Visokogorski odsjek za sve one koji žele na malo veći nivo od planinarenja. Visokogorstvo je inače ekstremniji oblik planinarenja i zahtjeva nešto drukčiju opremu kao i zahtjevnije psiho fizičke pripreme. Uz redovite sastanke održano je i prigodno predavanje povodom Međunarodnog dana planina i osnivanja visokogorskog odsjeka. Gost predavač bio je iskusni crnogorski visokogorac Milan Radović.

 

Đani Kobilić / www.hpd-snijeznica.hr

 

 

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist