DuList IN

‘U PLAVETNILO’ Nagrada Methexis za najbolji kratkometražni film!

'U PLAVETNILO' Nagrada Methexis za najbolji kratkometražni film!

U Rimu je od 10. do 18. studenog održano 23. izdanje MedFilm Festivala na kojem je nagradu Methexis za najbolji kratkometražni film osvojio U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović.

Ovo je jedna u nizu nagrada koje je u posljednje vrijeme osvojila Alamat Kusijanović sa svojim kratkometražnim filmom. Nedavno je tako na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu, čije se 34. izdanje održavalo od 27. listopada do 5. studenog 2017., U plavetnilo osvojio Prvu nagradu profesionalnog žirija. Ovom je nagradom film ‘U plavetnilo’ ostvario uvjete da ga se razmatra za nominacije Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti u kategoriji kratkometražnog filma. Od ostalih nagrada, izdvajamo ‘Srce Sarajeva’ koje je osvojila u kolovozu ove godine za najbolje ostvarenje u kategoriji kratkih filmova. Isto tako, Alamat Kusijanović nedavno je postala prva Hrvatica koja je primljena u rezidenciju Cinéfondation, na kojoj svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Baš ovdje će kroz nekoliko mjeseci razvijati svoj prvi dugometražni igrani film Murina.

Dodajmo kako je na ovom festivalu u Rimu, hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Produkcija Živa), dugometražnom igranom filmu Muškarci ne plaču Alena Drljevića pripala nagrada Amore e Psiche za najbolji film. Potonji je ovaj vikend slavio i na 15. Zagreb film festivalu na kojem su mu dodijeljena Zlatna kolica – nagrada za najbolji dugometražni igrani film te na Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu LIFFe na kojem je nagrađen FIPRESCI nagradom Federacije međunarodnih filmskih kritičara.

Radi se o najstarijem međunarodnom filmskom festivalu u Rimu koji postoji od 1995. godine. MedFilm Festival održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije te Europske komisije i Europskog parlamenta, a posvećen je promociji mediteranske i općenito europske kinematografije. MedFilm Festival ove se godine održavao u rimskom Cinema Savoyu i Muzeju suvremene umjetnosti MACO uz niz popratnih sadržaja namijenjenih industriji te različite fokus programe. Ovaj je festival talijansko Ministarstvo kulture i baštine proglasilo događanjem od nacionalnog interesa, a podržala su ga i veleposlanstva te kulturne institucije više od 40 zemalja.

Ovim putem šaljemo čestitke od srca nagrađenima!

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist