Kultura

U PETAK Izložba slika Ljubomira Buca Pende ‘Vedute Grada’

U PETAK Izložba slika Ljubomira Buca Pende 'Vedute Grada'

Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika Ljubomira Buca Pende otvorit će se u Društvu prijatelja dubrovačke starine u petak 17. studenog s početkom u 19 sati.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković. Dubrovački umjetnik Ljubomir Buco Pende stvorio je novi ciklus slika svojih malih urbanih veduta koje posjeduju izravne topografske konotacije – to su uvijek napamet slikani unutarnji doživljaji rodnoga mu Dubrovnika, kuće rođenja, ulice djetinjstva i rane mladosti. Izložene slike isključivo su posvećene vedutama Grada kojeg umjetnik doživljava kao jedan živi organizam, a koji je postao neodvojivi dio njegova života. Pendovo hiperrealističko slikarstvo ne samo da je izraz njegove individualnosti već i njegove kreativne mašte koju ispoljava na platno vrsno ‘dirigirajući’ izvanrednom vještinom kista i boje postižući gotovo fotorealistični efekt slika da promatrači kao da posežu za njima ne bi li ih dodirnuli.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: ‘Buco Pende je umjetnik koji je tijekom cijelog života slikao po sjećanju, napamet, svoje sjajne, svijetle, ljetne i koloristički ‘oku ugodne’ slike, i to Grada koji mu je prirastao srcu, kojega voli i s kojim nikada nije prekinuo svoju duhovnu pupkovinu i unutarnji dijalog jer gledajući u isto vrijeme, koliko god da je on realist, istovremeno, Pende je vrlo senzibilan slikar – intimist koji gotovo dnevnički bilježi svoj originalni svijet; realnost koja se duboko ukorijenila u njegov jedinstveni životni prostor. Sve što Dubrovnik ima počevši od crkve sv. Vlaha, Kneževog dvora, palače Sponze, dubrovačke katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, Onofrijevih fontani, dubrovačkih ulica i poljana pa sve do gradskih zidina koje opasavaju samo srce Grada dio je svjetske baštine, ali upravo ti ‘suveniri’ koje Pende odabire nisu u principu spomenička građa već je to rustikalna idila usred grada; to su kamene ulice i starinske fasade kojima ukras čini šareno cvijeće u pitarima i pokoji mačji lik na usamljenoj ulici dok su se ljudi skrili kako toj razigranoj slici ne bi umanjili ditirambsku radost.

Ljubomir Buco Pende rođen je 20.11.1948. godine. Poznatiji kao dubrovački glazbenik koji je nedavno proslavio pola stoljeća svoje glazbene karijere, svoju drugu ljubav i strast usmjerio je prema slikarskom platnu. Slikarstvom se kontinuirano bavi već trideset i pet godina, a dosada je ostvario nekoliko skupnih i samostalnih izložbi u svom ‘Gradu’. Živi i radi u Dubrovniku.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist