Kultura

U objektivu Tomassa Burata

U objektivu Tomassa Burata

Izložba "Galerija sugrađana" fotografa Tommasa Burata otvorena je večeras u Domu Marina Držića. Autor izložbe jedan je od najvrsnijih  fotograf u Dalmaciji krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Rođen je u Dubrovniku 27. ožujka 1840. godine, a njegov otac Miho, inače obrtnik, bio je rodom iz Buića u Župi dubrovačkoj iz roda Buratovića. Tommaso Burato svoje mogućnosti foto-objektiva primijenio je za predstavljanje svojih suvremenika, građana Dubrovnika i njegovih namjernika sve do odlaska u Zadar 1873. gdje se dokazao kao prestižni profesionalni fotograf. I nakon preseljanja u Zadar fotografirao je stanovnike Dubrovnika koji su boravili u Zadru, ali je tijekom svojih dolazaka u Dubrovnik i dalje fotografirao stanovnike Dubrovnika. Dio tih fotografija upravo je predstavljen na ovoj izložbi koja je nastala na temelju arhivskog rada.

– Naš grad toliko je bogat na svim područjima i ima toliko bogatstava koji se kriju u Državnom arhivu u Dubrovniku da je šteta ne načeti tu temu. Ovaj posao na neki način sliči detektivskom poslu jer je bio pravi izazov odrediti bezimene portrete , a ostalo ih je još dosta i vjerojatno ćete i vi tu pomoći prepoznavajući neke osobe. Zahvaljujem svima onima koji su posudili svoje fotografije u prvim redu Dubrovačkim muzejima, jer je danas teško otkupiti pojedine fotografije. U gradu imamo i strastvenih kolekcionara koji izgaraju za svakom fotografijom i koji su spremni svoje vrijeme ali i financijska sredstva izdvojiti da bi došli do pojedine fotografije. Upravo zahvaljujući njima je dobar dio te fotografske baštine i sačuvan – istaknula je ravnateljica Doma Marina DržićaVesna Delić Gozze.

Zahvalila je svima koji su ustupili fotografije, posebno Anuški Bolfek koja je vlasnica dijela ostavštine Tommasa Burata u Pilama. On je svoje prve fotografske korake napravio u Dubrovniku, dok je većinu svog fotografskog rada ostvario u Zadru.  U Padovi  je 1865. stekao akademski stupanj maestra kemije i farmacije, a u Zadar dolazi 1873. godine. U ožujku 1876. podijeljen mu je naslov carskoga i kraljevskog dvorskog fotografa.
Najkasnije 1884. utemeljio je „Prvi zavod u Dalmaciji za fotomehanički tisak za izradbu postojanih otisaka masnom bojom prema najnovijem usavršenom postupku“. U pitanju je tehnologija svjetlotiska kojom su se služile sve veće europske fotografske kuće, a prvu vlastitu razglednicu tiskao je 1894. godine. Nakon njegove smrti, 1910. posao je preuzela kćer Vicenza, zvana Vica, koja je posao proširila u Dubrovniku i Herceg Novom.
Izložbu Galerija sugrađana" fotografa Tommasa Burata otvorio je gradski vijećnik Antun Pravedan. 

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist