Grad

U MSHS-u simpozij „Argentinska književnost XX. stoljeća“

IUC iz zraka

U Poslijediplomskom središtu Dubrovnik od 2. do 4. listopada održat će se simpozij pod naslovom „Argentinska književnost XX. stoljeća“. Organizira ga Katedra za hispanske književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na skupu sudjeluju hispanoamerikanisti sa dvaju hrvatskih sveučilišta: Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru te sa još devet europskih i jednog argentinskog sveučilišta.

Neposredni povod organiziranju takva skupa upravo u 2014. godini je što se ove godine obilježava stota obljetnica rođenja dvaju argentinskih autora čije je djelo doživjelo svjetsku slavu: to su Julio Cortázar i Adolfo Bioy Casares. Jedna od sesija simpozija bit će posvećena samo toj dvojici autora.

Međutim, sagledavanje argentinske književnosti prošlog stoljeća s odmakom od desetljeća i pol i stanja istraživanja te književnosti danas važna je tema i bez neposrednih povoda za bavljenje njome.

Naime, ta se je književnost iz svijetu potpuno nepoznate i neprevođene književnosti u tijeku prošlog stoljeća zahvaljujući jednom broju svojih pisaca, u prvom redu Jorgea Luisa Borgesa, nametnula kao jedna od najzanimljivijih i u okviru hispanskoameričke književnosti i izvan nje.

Na programu simpozija nalaze se izlaganja o velikanima prošlog stoljeća kao i ona koja govore o nekad ključnim, a danas zapostavljenim književnim pojavama koje su u sinergijskom djelovanju i nevjerojatno dinamičnom stvaralačkom, književno-kritičkom i nakladničkom ozračju dale prepoznatljivi profil toj književnosti.

Bit će riječi i o razlikama u čitanju argentinske književnosti iz nacionalnog, odnosno inozemnog, posebice europskog očišta te o utjecaju formiranja velikog zajedničkog hispanskoameričkog tržišta knjiga na nacionalne književnosti, pa i na argentinsku u Hispanskoj Americi.

Skup su novčano potpomogli Sveučilište u Zagrebu, Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj i Veleposlanstvo Argentine u Hrvatskoj sa sjedištem u Mađarskoj.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist