Kultura

‘U MRAKU’ Otvorena izložba Duška Šibla u Galeriji Sebastian

'U MRAKU' Otvorena izložba Duška Šibla u Galeriji Sebastian

‘U mraku’, izložba umjenika Duška Šibla, otvorena je u utorak navečer u Galeriji Sebastian. Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Marin Ivanović te sam autor, a posjetitelji su imali priliku vidjeti ‘atipična’ Šiblova djela.

Kako je Ivanović zapisao u katalogu, radove ugljenom i pastelom na ovoj izložbi odlikuje kultiviran i čvrst crtež čija bogata supstanca ostavlja mogućnost da bude razgrađena, pri čemu linija nije ovisna o istinitisti promatranog objekta, nego dobija vlastitu morfološku vrijednost.

U katalogu izložbi Ivanović dodaje i ovo:

Preklopljene figure ne skrivaju volumen koji se nalazi iza, već je ispod jedne moguće vidjeti drugu pa eteričnost koja proizlazi iz visokog inteziteta doživljenog trenutka, supstituira materičnost objektivne stvarnosti.

Tema klinča, sprege dvaju tijela, spajanje u jedno i ponovno udvajanje, nije promjenila svoj sadržaj od prvog autorovog viđenja koje predstavlja idealnu poziciju – snovitost, nejasnost, udaljenost motiva od stvarnosti, čime on poprima odliku metafizičkog, ali je duktus uzimao svoj danak u redukciji koja je došla do vrhunca čiste forme od koje će morati započeti putanju prema nekoj novoj složenosti. Ovaj ciklus predstavlja referentnu točku takvog cikličkog razvoja i znakoviti prinos temi akta u našoj umjetnosti.

O autoru:

Duško Šibl rođen je 1951. godine u Zagrebu. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977., a studij slikarstva završava na Byam School of Art u Londonu 1982. godine. 1986. godine je magistrirao na Royal College of Art. Od 1982. izlaže na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i Europi. Izvodi i umjetničke performanse. Živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Foto:mnj

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist