Natrag
18.8.2017 08:58

facebook

twitter

google

rss

dulist

U Metkoviću uskoro spomen-obilježje žrtvama komunističkog zločina

4.12.2014 @ 17:51 Dulist Županija

Podijelite:

Metkovski ogranak udruge Hrvatski domobran objavio je kako su ispunjeni svi uvjeti za izgradnju spomen-obilježja žrtvama komunističkog zločina u tom gradu.

“Gradsko vijeće Grada Metkovića na svojoj 13. sjednici održanoj 28. studenoga 2014. jednoglasno je usvojilo odluku kojom se Udruzi Hrvatski domobran – ogranak Metković  odobrava izgradnja spomen-obilježja žrtvama komunističkoga zločina iz Metkovića i susjednih mjesta, na čemu im ovim putem zahvaljujemo.

Projektom je predviđeno da se spomen-obilježje izgradi u Metkoviću, u blizini raskrižja pristupne ceste od grada do gradskog groblja i unutarnje ceste od mrtvačnice do groblja.

Naša Udruga je odlučila graditi ovo spomen-obilježje iz dva razloga. Jedan je religioznoga, a drugi svjetovnoga karaktera.

Spomenute žrtve su umrle mučeničkom smrću i nije im oduzeto samo pravo na život nego i pravo na svete sakramente, misu zadušnicu, kao i u većini slučajeva, pravo na grob i vjernički pogreb. Stoga je glavni smisao ove gradnje misa zadušnica i oproštenje grijeha svim žrtvama, za što ćemo zamoliti našu Crkvu, vjerujući da nam ta naša molba neće biti odbijena.

Svjetovni karakter ovoga spomen-obilježja je pomirenje Hrvata. Svjedoci smo da se i dan-danas dijelimo prema odnosu na totalitarne režime 20. stoljeća. Te podjele proizvode toliku veliku mržnju među nama, tako da ta mržnja blokira i neutralizira sve intelektualne, emocionalne i duhovne kapacitete cijele nacije. Umjesto razvitka u miru i blagostanju, svakim danom svi zajedno sve smo bliže dnu provalije, ne znajući što nas tamo čeka. Ni komunizma, ni fašizam, ni nacizam nisu hrvatski izumi, nego su te sile zla u Hrvatsku došle na tuđim tenkovima pa su naše mržnje i svađe oko toga neizmjerna glupost.

Pomirenje Hrvata može se dogoditi samo u svjetlu istine, a ne u mraku laži i manipulacija. Zato je od velike važnosti da konačni popis žrtava bude potpun i istinit i u tom smislu učinit ćemo sve što je u našoj moći.

Stoga molimo sve institucije i građane Metkovića i susjednih mjesta za pomoć i suradnju u izradi konačnoga popisa žrtava, čija će imena biti uklesana u crne granitne ploče. Također molimo za moralnu i novčanu pomoć u cilju izgradnje ovoga spomen-obilježja jer se u protivnom ovaj plemeniti cilj neće moći ostvariti. Nadalje molimo ljude iz političkih stranaka i nezavisnih lista da podupru ostvarenje ovoga cilja na način kojega sami nađu prikladnim. Posebno molimo ljude Socijaldemokratske partije Hrvatske da u skladu s Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, od 2. travnja 2009., podupru izgradnju ovoga spomen-obilježja na način koji sami odaberu. Takva potpora bila bi mali korak za SDP, ali veliki korak za Hrvatsku.

U cilju dopune popisa žrtava i detaljima vezanim za prikupljanje novčane pomoći uskoro ćemo se obratiti  javnosti posebnim priopćenjima.

ZA HRVATSKU UVIJEK!

 

U Metkoviću 1. prosinca 2014. godine

 

Za Hrvatski domobran Ogranak Metković:

Predsjednik

Zvonimir Nikolić, v.r.”

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana