GradZanimljivosti

U KORAK S GLOBALNIM TRENDOVIMA Uz pomoć vjetrenjače i solara pune svoja školska računala

U KORAK S GLOBALNIM TRENDOVIMA Uz pomoć vjetrenjače i solara pune svoja školska računala

Radi se o sustavu obnovljivih izbora energije koje smo realizirali u sklopu projekta demo centra za OIE, kojeg ćemo pokušati ustanoviti u našoj školi. Sustav je realiziran uz potporu Razvojne agencije DURA, povezanih sa sponzorima – vjetroelektranom Rudine i tvrtkom Solis koji su donirali najveći dio opreme – kazao nam je jutros Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik, predstavljajući nešto po čemu je ova škola potpuno različita od ostalih u gradu.

Naime, oni su ove srijede pustili u rad Sustav obnovljivih izvora energije, hibridni, koji koristi energiju sunca i vjetra te ju pretvara u električnu, a na taj način napajaju svoja školska računala. Opremu su instalirali nastavnici i učenici škole, što je poseban uspjeh i na ponos školi.

-Sustav je odvojen od HEP-ove mreže i hibridni, odnosno ima dvije energija kojima se napaja. Na krovu je vjetrogenerator snage 1 kW, te četiri fotonaponska panela snage 1 kW, a uz pomoć opreme koja se nalazi unutra u školi, regulira se taj napon na 24 volta. Imamo 800 amper sati gdje se ta energija skladišti i koristi, odnosno pretvara u izmjeničnu struju koju koristi naš računalni kabinet – kazao nam je Mandić.

Stručna suradnica u DURA-i, Ana Marija Pilato kazala nam je na koji način je došlo do suradnje.

-Sama ideja je krenula prije nekoliko godina, kad je Centar za obnovljive izvore energije želio uspostaviti nova zanimanja. Spojili smo Obrtničku i tehničku školu, te određene subjekte iz gospodarstva koji su donirali opremu kako bi cijela ideja mogla zaživjeti i ući u školski kurikulum, te da škola može ponuditi nova zanimanja Gradu Dubrovniku – kazala je Pilato.

Obnovljivi izvori Energije Obrtnicka skola (18)

Profesor Strojarstva i praktične nastave Željko Prce, na krovu zgrade otkrio nam je na koji način su učenici svladali znanja i obnovljivih izvora energije, što je velik korak odgovornog ponašanja prema lokalnoj zajednici.
-Višestruke su prednosti projekta kojeg smo realizirali. Dobili smo jedan trajni izvor energije, na pravom mjestu u pravo vrijeme. Sudjelovali su svi učenici, od prve do treće godine, smjera strojarske i elektro skupine. Prvenstveno nam je bio cilj približiti djeci tu tehnologiju, koja je bila apsolutno nepoznata, a pokazali su izuzetan interes – kazao je Prce, zahvalivši se učenicima, posebno maturantima, koji su dali poseban doprinos u instalaciji cjelokupnog pogona. Dalje očekuju imati demo centar za nove tehnologije, te iskoristiti cijelu površinu krova kako bi prodavali HEP-u struju. S obzirom da se radi o popriličnim sredstvima, probat će izvući nešto iz EU fondova.

Protekla je cijela školska godina od ideje do realizacije, razgovora do kretanja realizacije. Svi su učenici rado pristali svladati nova znanja.

Obnovljivi izvori Energije Obrtnicka skola (11)

Krenuli smo u vlasitit sustav sa znanjem kojeg smo ovdje stekli. OIE su isplativi, nema zagađivanja okoliša i definitivno bih se u životu volio baviti time – otkrio nam je učenik 2 D razreda Antun Vuleta, koji je imao čast pokrenuti sustav.

U svakom slučaju, od uštede na računima, pa to praćenja globalnih trendova, ova dubrovačka škola svladala je još znanja i dobila time mogućnosti za razvoj. A mi im želimo još puno solarnih panela i vjetrogeneratora, kao i nastavak izvrsnog rada!

Obnovljivi izvori Energije Obrtnicka skola (15)

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist