Kultura

U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena izložba Marija Šunjića

U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena izložba Marija Šunjića

U prostoru Hrvatske matice iseljenika danas je otvorena izložba bosanskohercegovačkog akademskog slikara Marija Šunjića.

Voditeljica podružnice HMI u Dubrovniku Maja Mozara uvodno je istaknula višestruku suradnju s umjetnicima iz BiH, naglasivši kako će se suradnja nastaviti i ubuduće.

– Šunjić je jedan od najplodnijih i najprepoznatljivijih umjetnika u BiH, čija se djela nalaze i u zbirkama i Nacionalnoj galeriji u Sarajevu. Ovaj prostor prikladan je za ova dva različita ciklusa, skulpture brodova i kolaže nazvane ‘Continuum tremens’, što je svojevrsna igra riječi. Ova djela kod promatrača pobuđuju znatiželju i potiču ga na postavljanje pitanja – osvrnuo se na Šunjićeva djela povijesničar umjetnosti Marin Ivanović.

– Hvala na izuzetno lijepom dočeku, lijepim riječima i energiji koja vlada ovim prostorom. Nadam se da je ovo početak jednog krasnog prijateljstva – kazao je na otvaranju autor Mario Šunjić.

Mario Šunjić rođen je 1975. godine u njemačkom gradu Majschu. Srednju strojarsku školu završio je 1994. godine, a slikarstvo diplomirao 2002. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u klasi profesora Ante Kajinića. Na poslijediplomskom studiju ARS SACRA diplomirao je 2005. godine pod vodstvom mentora Ante Kajinića. Radio je kao asistent na ALU Široki Brijeg, potom u Srednjoj likovnoj školi „Gabrijel Jurkić“ u Mostaru, a trenutno je zaposlen na FPMOZ Sveučilišta u Mostaru. Sudionik je brojnih simpozija i likovnih kolonija, izlagao je u zemlji i inozemstvu, a za svoj rad nagrađen je s nekoliko prestižnih nagrada.

Ciklus predstavljanja akademskih slikara iz BiH u Hrvatskoj matici iseljenika nastavit će se do kraja ove godine.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist