Natrag
25.9.2017 03:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘U Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika, prosječna starost čak 51 godinu života’

16.4.2015 @ 14:13 Dulist Hrvatska

Podijelite:

U Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika obiteljske medicine, njihova prosječna starost je 51 godinu, a na zavodu za zapošljavanje trenutno se nalazi samo 23 licencirana liječnika koji mogu raditi u hrvatskom zdarvstvu, rekla je u četvrtak u Dubrovniku Ines Balint, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).
Na konferenciji za novinare u sklopu 13. WONCA konferencije i šestog KoHOM kongresa, Balint je istaknula kako je u Hrvatskoj prosječan broj osiguranika u skrbi obiteljskih liječnika 1800, što je više od europskog prosjeka. Istaknula je i kako je veliki problem edukacija za liječnike koji rade na selima i drugim ruralnim sredinama jer ih jednostavno nema tko zamijeniti.
”Zdravstvena administracija mora početi voditi o tome računa jer svaki pacijent, bilo da dolazi iz urbane ili ruralne sredine ima pravo na jednaku kvalitetu zdravstvene zaštite”, rekla je ona te dodala kako već godinama ”vrište da se liječnici obiteljske medicine oslobode administrativnih poslova koji zauzimaju više od 30 posto njihovog dnevnog rada”.
”Timovi obiteljske medicine moraju svoje puno radno vrijeme posvetiti svom pacijentu, a ne potvrdama. Upravo zbog toga nemamo vremena za ono najpotrebnije, ono što je obiteljska medicina skoro i zaboravila, a to je preventiva koja uvelike olakšava kasnije liječenje”, rekla je ona.
Odgovarajući na novinarski upit Balint je istaknula kako su potrebne izmjene i u sustavu školovanja koje ne prati potrebe tržišta rada.
”U cijeloj Hrvatskoj u ovom trenutku je samo 2300 obiteljskih liječnika. Ako se nas samo 23 razboli mi imamo teškoća s pronalaženjem zamjene. To se odnosi i na bolnički sustav i hitnu medicinsku pomoć. Nama nedostaje kadra”, naglasila je ova liječnica te dodala kako i sami studenti zbog neadekvatnih uvjeta i loših stimulacija bježe od obiteljske medicine.
”Veliki broj liječnika ide u farmaceutsku industriju. Vrlo je teško baviti se obiteljskom medicinom kad ste vi u Domu zdravlja, kad ste poslušnici, kad niste stimulirani, kad morate slušati ravnatelja koje će i kada postupke raditi i kad ne možete utjecati na to koju edukaciju želite završiti itd”, rekla je Balint te zaključila kako moć liječnika nisu zgrade i oprema već znanje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana