Zanimljivosti

‘U DRUŠTVU DRAGOG PRIJATELJA’ SHKM u znaku moći pape Ivana Pavla II.

'U DRUŠTVU DRAGOG PRIJATELJA' SHKM u znaku moći pape Ivana Pavla II.

Mons. Mate Uzinić kazao je mladima sinoć na otvorenju kako Festival SHKM-a započinje u društvu ‘njima dragog prijatelja’, a riječ je o papi Ivanu Pavlu II, te je naglasio da cijeli SHKM u Dubrovniku stavlja pod zagovor ovog blaženika, a od nedjelje i sveca.

Također, iskoristio je priliku i još jednom zahvalio svim volonterima i obiteljima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju Susreta.

U propovijedi, pred slikom pape Ivana Pavla II. kazao je da je papa imao ‘pogled koji svjedoči vjeru u Isusovo uskrsnuće’, te je poželio da svi sudionici upravo taj pogled unesu u Susret. Propovijed je zaključio papinim riječima izrečenim mladima prije 11 godina u Dubrovniku: ‘Blagoslivljam mlade kojima velim ‘Hrabro!” Na kraju slavlja vjernici, među kojima i mnogobrojni mladi, imali su mogućnost častiti moći bl. Ivana Pavla II.

Na početku otvaranja izložbe ‘Papa u Dubrovniku’ generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić kazao je da palača Sponza čuva mnoge dokumente iz povijesti, no da mladi Dubrovačke biskupije i svi uključeni u organizaciju od trenutka prihvaćanja domaćinstva SHKM-a, ispisuju još jednu svijetlu stranicu povijesti, te izrazio vjeru da će na toj stranici biti upisan doprinos svih njih. Govoreći o izloženim fotografijama, naglasio je da je riječ o sjećanju na čovjeka koji je obilježio povijest, te poželio okupljenima da im te slike pomognu osjetiti ono što se u Dubrovniku događalo u vrijeme papina pohoda.

Frane Čizmić, ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku, zahvalio je svima na dolasku i izrazio svoju radost zbog otvaranje izložbe, a biskup je zahvalio mladima što su prihvatili izazov i postali domaćini SHKM-a, te podsjetio na papine riječi ‘Neka Bog blagoslovi Dubrovnik koji je od danas i moj grad’, u njima nalazeći potvrdu odluke da se Ivana Pavla II. uzme za zaštitnika i zagovornika SHKM-a u Dubrovniku.

 

Više pogledajte u našoj fotogaleriji!

 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist