Kultura

U ČETVRTAK Vrsni glazbenici ansambla Synergia 6 na Igrama

U ČETVRTAK Vrsni glazbenici ansambla Synergia 6 na Igrama

U sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će ansambl Synergia 6 u četvrtak, 17. kolovoza s početkom u 21:30 sati u Kneževu dvoru.

Ansambl čine vrsne violinistice Tijana i Ksenija Milošević, svjetski proslavljeni violinist i violist Nemanja Radulović, klarinetist Milan Milošević, fagotist Žarko Perišić te pijanist Dejan Sinadinović. Na programu su Patetični trio M. Glinke, Klezmer in Granada S. Robinovitcha, Trio za violinu, klarinet i klavir A. I. Hačaturijana te Klarinetski kvintet u A-duru W. A. Mozarta.

Tijana Milošević svira od svoje četvrte godine i iz glazbene je obitelji. Završila je specijalizaciju na Juilliard School of Music. Najmlađi koncertmajstor Beogradske Filharmonije postaje u svojoj 18. godini. Već je dugi niz godina koncertmajstor ansambla Double Sens koji snima za Deutche Gramophon i koncertmajstor komornog orchestra IMOGEN-International Mahler Chamber Orchestra (Germany). Tijana koncertira diljem Europe s međunarodnim violinistom Nemanjom Radulovićem. Bila je zamjenica koncertmajstora Athens Camerata Chamber Orchestra i pohađala je Master Classes s Itzhakom Perlmanom. Ksenija Milošević također je počela svirati violinu u ranom djetinjstvu. Završila je preddiplomski i diplomski studij na FMU u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića. Radi kao zamjenica koncertmajstora u Beogradskoj filharmoniji i nastupa kao vođa II violina u ansamblu Double Sens uz violinista Nemanju Radulovića. Nemanja Radulović je svijet klasične glazbe osvojio svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon s kojom niže uspjehe jedan za drugim, njegujući svoj talent u suradnji s najprestižnijim glazbenim institucijama današnjice. Nemanja Radulović, također preuzima ulogu umjetničkog vodstva u svom ansamblu The Devils’ Trills (Đavolјi trileri), čiji su članovi poznati glazbenici u koncertnim dvoranama širom Europe i Azije. Na dodjeli nagrada Victoires de la Musique 2005. je dobio priznanje Međunarodno otkriće godine, a na istom mjestu je 2014. godine proglašen za najbolјeg umjetnika. Milan Milošević, klarinetist, je doktor glazbene umjetnosti sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru. Dobitnik je nagrade Savjeta za umjetnost Britanske Kolumbije, zapadne Kanadske provincije, te doktorske istraživačke stipendije i nagrade za akademsku izuzetnost na Sveučilištu Britanske Kolumbije. Prethodno je bio stalni član Beogradske filharmonije i umjetnički osnivač Puhačkog kvinteta Beogradske filharmonije. Žarko Perišić je tijekom studija osvojio brojne nagrade na solističkim i komornim natjecanjima. Od 1993. stalni je član i povremeni dirigent ansambla za novu glazbu OENM iz Salzburga. Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, nastupa s Vojvođanskim simfoničarima kao solo-fagotist, osniva puhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Žarko predaje fagot na Glazbenoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo-fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim održava i solističke koncerte. Predavač je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a aktivno sudjeluje s Cantus ansamblom, Zagrebačkim puhačkim Triom i Duom Pfagottiano. Dejan Sinadinović je pijanist te redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Nastupa u prestižnim europskim koncertnim dvoranama, a predsjednik je Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji.

Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist