Županija

U Bruxellesu održan partnerski sastanak programa Interreg Italija-Hrvatska

U Bruxellesu održan partnerski sastanak programa Interreg Italija-Hrvatska

Na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije i talijanske regije Veneto održan je partnerski sastanak u Bruxellesu povodom otvaranja novog bilateralnog programa prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske u vrijednosti od 237 milijuna eura.

Njime će se pomoći objema zemljama da poboljšaju zajedničko praćenje klimatskih promjena, sprečavanje prirodnih katastrofa, ulaganje u istraživanje i inovacije u sektoru plavog gospodarstva te ukupnom korištenju svojih morskih i pomorskih resursa. U okviru prekograničnog programa potaknut će se razvoj ekološki odgovornog turizma kao i razvoj pomorskog prometa.

Program „Interreg V-A Italija-Hrvatska“ obuhvaća 25 regija i pokrajina u Italiji te 8 hrvatskih primorskih županija. Upravljačko tijelo ovog programa prekogranične suradnje je upravo regija Veneto sa sjedištem u Veneciji. Budući da je područje obuhvaćeno programom također dio Jadransko-jonske regije, ciljevi programa u skladu su s makroregionalnim ciljevima Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR).

Sudionike su pozdravili Hrvoje Butigan ispred predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu i Nicola Panarello iz predstavništva regije Veneto. Glavni govornici su bili Silvia Majer, direktorica Upravljačkog tijela, zatim Ivan Curzolo, direktor Zajedničkog Tajništva programa, te Antonio Cenini i Eric Philippart iz Europske komisije- DG GROW.

Na sastanku su sudjelovali direktorica razvojne agencija DUNEA Melanija Milić, zamjenica direktorice Helena Brčić, te predstavnici regija i institucija koji su uključeni u program Interreg Italija-Hrvatska.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist