Vaše vijesti

U Blatu Smotra županijskih učeničkih zadruga

Učenička zadruga Blato

Smotra učeničkih zadruga Dubrovačko-neretvanske županije održat će se u četvrtak, 24. travnja od 11 sati na Trgu dr. Franja Tuđmana u Blatu.

Ove godine organizacija Županijske smotre pripala je OŠ Blato u kojoj već dvanaestu godinu djeluje učenička zadruga sa znakovitim imenom ‘Konoba’. Učenička zadruga ‘Konoba’ je u tom razdoblju predstavljala Dubrovačko neretvansku županiju šest puta i pritom predstavila projekte: Buhač i proizvodi od buhača, Sapun protiv mrlja, Kuhinjski sapun, Rogač u prehrani i ljekovitost rogača, Mantala, Narodna nošnja Blata na Korčuli i Knjiga igara Škatule batule ili u koga se strižu nožice.

Na smotri će se predstaviti:
OŠ Stjepana Radića iz Metkovića, UZ „CRVENI ŽDRAL“
OŠ Vela Luka iz Vele Luke , UZ „MEJA“
Osnovna škola „Braća Glumac“ iz Lastova, UZ „MOJ ŠKOJ“
OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika UZ „PITOSPORA“
OŠ Blato iz Blata, UZ „KONOBA“
Obrtničko-tehnička škola Dubrovnik iz Dubrovnika, UZ „ARLA“
Srednja škola BLATO iz Blata UZ „IZ BAJULA“

U učeničkim zadrugama se posebno razvijaju i njeguju radne navike,radne vrijednosti i stvaralaštvo, stječu znanje i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanja baštine i pučkog stvaralaštva, učenici se profesionalno informiraju i usmjeravaju,te se stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini. Kao takvo, učeničko zadrugarstvo – duša je škole, čuvar tradicije i baštine od zaborava.

Učeničke zadruge svoj rad prikazuju na smotrama, Županijskim ili Međužupanijskim,a najbolji među njima imaju priliku predstaviti svoj rad i projekte na Državnoj smotri Učeničkih zadruga.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist