DuList IN

U AMBIJENTU STONSKE SOLANE Festival soli počinje uz vino, sol i jazz

U AMBIJENTU STONSKE SOLANE Festival soli počinje uz vino, sol i jazz

Zanimljiv festival počinje ovu nedjelju, 27. kolovoza, u stonskoj solani. Riječ je o Festivalu soli kojega otvara program ‘Vino, sol i jazz’ u povijesnom ambijentu stonske solane.

Certificirani dubrovački sommelieri predstavit će četiri tipične sorte ovog područja, sve začinjeno jazz standardima i evergreenima Maje Grgić i Igora Vlahušića, s početkom u 19.30 sati

Proizvodnja i izvoz vina bili su, poput soli, vrlo važna grana gospodarstva Republike, stoga ne čudi povezanost Festivala soli s vinom.

Kod principa sljubljivanja hrane i vina, sol ima izrazito važnu ulogu. Poznato je kako se percepcija vina u ustima mijenja ovisno o namirnici koja se s njim sljubljuje. Cvijet soli, poznat kao kavijar među solima, sadrži mnogo važnih minerala u tragovima potrebnih organizmu. Isto tako, koristi se kao začin pri samo serviranju hrane zbog svog bogatog, kremastog i lagano slatkog okusa koji obogaćuje hranu i pojačava njen okus. A na koji način mijenja okus vina, saznat ćemo i kušati tijekom ove vinske večeri.

Uz ovakvo bogatstvo sorti, vina i organskih namirnica, prirodna je i prisutnost vrsnih poznavatelja vina. Zato će, dok vinari brinu o berbi i podrumu, njihova vina predstavljati certificirani dubrovački sommelieri Siniša Lasan, Ksenija Matić, Ana Bitanga Jukić i Frane Kovač.

Ulaznica za programe Festivala soli u Stonu iznosi 10 kuna, za koju svaki posjetitelj dobije vrećicu od 250 gr stonske soli na poklon.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Općine Ston, TZ općine Ston, Dubrovačko-neretvanske županije, TZ Dubrovačko-neretvanske županije i sponzora, te u suorganizaciji dubrovačke Udruge Amorette i Solane Ston i Vila Korune.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist