Aktualno

TUŠ ne upisuje gimnazijalce, u Ekonomskoj zadovoljni

TUŠ ne upisuje gimnazijalce, u Ekonomskoj zadovoljni

Gimnazijska odjeljenja u dvije dubrovačke srednje strukovne škole doživjela su različitu sudbinu.

Ovaj eksperimentalni program, koji je dosad doživio dvije upisane generacije, u Turističkoj i ugostiteljskoj školi će biti zaustavljen, dok se u Ekonomskoj školi nastavlja. Kako nam kaže ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina, ta škola više neće upisivati učenike za Turističku gimnaziju jer se ‘tek treba vidjeti je li taj smjer potreban školi, lokalnom gospodarstvu i gradu’.

– Upisali smo dosad dvije generacije u dva razreda s oko 50 učenika. Kad taj eksperiment završi, odnosno kad barem prva generacija završi školovanje, procijenit će se na razini države hoće li se ići dalje s tim programom. Skupit ćemo iskustva, naša i još nekih drugih škola u državi pa vidjeti s Ministarstvom obrazovanja, Agencijom za strukovno obrazovanje i Zavodom za zapošljavanje je li to ono što nama treba, odnosno treba li u programu nešto promijeniti, doraditi – objašnjava Perušina, koji nam je potvrdio kako i dalje postoji interes đaka za taj program. Ipak, on tvrdi da TUŠ i bez gimnazijskog odjeljenja ima dobar program – hoteljersko-turističkog tehničara.

Bliski programi
– Ta dva programa su izuzetno bliska. Na kraju krajeva, iz HTT-a je i nastao program turističke gimnazije. U HTT-u učenici dobiju zvanje i zanimanje, a on je praktičniji od gimnazijskog odjeljenja, jer gimnazijalci nemaju zvanje, što bi možda mogao biti nedostatak – kaže nam Perušina. Najavio je kako će u idućoj školskoj godini TUŠ umjesto odjeljenja turističke gimnazije upisati jedan razred više HTT-a, dakle tri umjesto dva.

– Postoji interes za taj dodatni razred pa se neće ništa izgubiti u ukupnom broju učenika. Mislim da je HTT program čak i bolji – zaključuje Perušina.

Druga srednja škola u Dubrovniku koja je paralelno s TUŠ-om pokrenula eksperimentalni program gimnazijskog odjeljenja jest Ekonomska škola, čija ravnateljica Suzana Đurđević za razliku od svog kolege najavljuje upis treće generacije.

– Nastavit ćemo s eksperimentalnim programom, upisujemo treću generaciju. Nama taj program u potpunosti odgovara i predstavlja nam alternativu za ekonomski program, ali i za stanje na tržištu rada. Učenici ostvaruju lijepe rezultate, imamo jako dobra iskustva, svi su zadovoljni. Budući da imamo podršku ministarstva nema potrebe da od toga odustajemo – kaže nam Đurđević. Prva generacija ekonomske gimnazije brojila je 24 učenika, a druga, lanjska četiri đaka manje.

Anketa potvrdila interes
– Prošle godine je Ministarstvo tek naknadno odobrilo taj program pa učenici nisu imali pravovremenu informaciju za mogućnost upisa. Ove godine smo proveli anketu po osnovnim školama i dobili smo odgovor da su djeca dosta zainteresirana i taj program percipiraju kao vrlo kvalitetan. Planiramo upisati 24 učenika – najavljuje Đurđević te objašnjava zašto upisna kvota nije i veća.

– Demografska je situacija takva da više nema toliko djece i niti jedna škola više ne može upisivati 28 i više učenika. Treba planirati racionalno. Ako nam pedagoški standard omogućuje da upisujemo samo 20 učenika, zašto bi upisivali velik broj. Ovih 24 je optimalan broj. Odluka je da sve škole na području Dubrovnika idu s tim brojem, čime bi se postigla bolja distribucija učenika po školama. Jer u slučaju lošeg planiranja neke škole mogu ostati bez učenika, što nije cilj nikome. Na kraju krajeva, djeca će se upisivati prema svojim interesima, ali i sposobnostima, jer će im ocjene dorediti smjer – ističe Đurđević.
Nitko neće u prodavače!
Iz Ekonomske škole najavljuju kako za sljedeću školsku godinu neće upisivati smjer prodavača.
– Odluku smo donijeli u suradnji sa županijskim upravnim odjelom. Naime, prošle godine nije bilo interesa. Ankete su pokazale da učenicima taj smjer nije interesantan, čak i ako ih se potpomogne stipendijom – kaže nam ravnateljica Suzana Đurđević.

Priprema za višu školu
Program gimnazijskih odjeljenja pokrenut je kroz projekt usklađivanja obrazovanja i karijere (komponenta IPA IV razvoj ljudskih resursa ECHO), iz kojeg su škole financirale izradu gimnazijskog programa. Prilagođen je učenicima koji bi nakon završetka programa i polaganja državne mature nastavili obrazovanje na višim i visokim školama.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist