Hrvatska

TURIZAM BEZ RADNIKA Dogodine manjak od 20 tisuća sezonaca?

TURIZAM BEZ RADNIKA Dogodine manjak od 20 tisuća sezonaca?

Sljedeće godine nedostatak sezonskih radnika u turizmu mogao bi skočiti s ovogodišnjih deset do 15 tisuća na čak 20 tisuća, upozoreno je na Danima turizma na Braču.

Kako piše Poslovni.hr, u okolnostima konstantnog iseljavanja i paralelnog otvaranja novih turističkih kapaciteta, problem nedostatka sezonske radne snage mogao bi dodatno eskalirati.

-U Valamaru uspijevamo potrebe za radnom snagom namiriti u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Zimi obilazimo ta područja i prezentiramo potrebe tamošnjim uredima zavoda za zapošljavanje i potencijalnim radnicima. Plaćamo im smještaj i hranu, kako bi sve što zarade mogli ponijeti kućama. Trenutno tražimo 200 stipendista, koji će dobijati po tisuću kuna, a na kraju školovanja ih čeka stalan posao – rekao je Ivica Sabljić, direktor hotela Valamar Lacroma u Dubrovniku, za Poslovni dnevnik.

Nažalost, nezanemariv broj poslodavaca ne gleda dugoročno na problem radne snage. To bi im se moglo obiti o glavu ako bi se realizirao projekt turistički vaučer kojim bi se potaknula domaća putovanja. Potencijal tog projekta je dvije do četiri milijarde kuna dodatne potražnje. Osim čiste turstičke, takav scenarij bi imao i važnu demografsku dimenziju.

-Nalazimo puno dobrog za nas u toj priči, ali vaučeri bi imali utjecaja i na demografiju. Baje nam se iseljavaju, snaše ostaju same ili kreću za njima. Ovo bi moglo zaustaviti trend – istaknuo je hotelijer Jako Andabak.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist