Natrag
19.2.2018 05:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

TURISTIČKI RUJAN Porast dolazaka i noćenja

10.10.2014 @ 16:34 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Na Jadranu i u Gradu Zagrebu u rujnu je zabilježeno 1,5 milijuna dolazaka i 8,8 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 0,23 u dolascima i 2 posto u noćenjima.

Bolji rezultati nego lani zabilježeni su i kumulativno te je od siječnja do rujna ostvareno 12,1 milijuna dolazaka ili 4,2 posto više te 70,7 milijuna noćenja ili 2 posto više, pokazuju podaci sustava turističkih zajednica koje je danas predstavio ministar turizma Darko Lorencin na konferenciji za medije u Tuheljskim Toplicama.

U rujnu većina je županija, osim Kvarnera i Ličko-senjske županije ostvarila porast u noćenjima. Tako najveće poraste bilježe Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županija i Istra. Dubrovačko-neretvanska županija bilježi 891,863 tisuća noćenja (porast od 2 posto). Pad u noćenjima bilježe Kvarner te Ličko-senjska županija.

– U skladu s najavama, mjesec rujan bio je vrlo dobar te na razini Hrvatske bilježimo porast u dolascima i u noćenjima. Sezona je vrlo izazovna, no vjerujemo da će i mjesec listopad opravdati očekivanja te da će posezona biti dobra, i što se tiče fizičkog prometa, ali i potrošnje. Ukupno gledajući, iza nas je uspješna špica sezone, u kojoj smo se borili s mnogim izazovima, lošim vremenskim prilikama i lošim rasporedom praznika na našim glavnim emitivnim tržištima. Posebice raduju porasti s naših glavnih tržišta, ali i povećanje, primjerice turista s britanskog tržišta, koje se trenutno nalazi na devetom mjestu – istaknuo je Lorencin.

U prvih devet mjeseci 2014. godine, sve su županije, osim Kvarnera, ostvarile veći turistički promet nego u istom razdoblju prošle godine. Najbolje rezultate zabilježile su Splitsko-dalmatinska županija s 2,2 milijuna dolazaka (+10,4 posto) i 13,1 milijuna noćenja (+6 posto), Dubrovačko-neretvanska s 1,3 milijuna dolazaka (+8 posto) i 6,04 milijuna noćenja (+4 posto) te Grad Zagreb sa 702 tisuće dolazaka (+11 posto) i 1,2 milijuna noćenja (+11 posto). Ukupno je na Jadranu u devet mjeseci ostvareno 4 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja nego lani.

Strani su turisti u devet mjeseci ostvarili rast od 4,5 posto u dolascima (11 milijuna) i 2 posto u noćenjima (64,76 milijuna). Turistički promet domaćih turista također je bio bolji nego lani te je zabilježeno 1,1 milijun dolazaka (+0,5 posto) i 6 milijuna noćenja, što je oko 1 posto više nego u istom periodu 2013. godine.

– Nakon vrlo uspješne prošle turističke godine, 2014. nam donosi još bolje rezultate nego lani. Na Jadranu je u devet mjeseci ostvareno čak 4 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja, a i grad Zagreb na kontinentu bilježi izvanredni dvoznamenkasti rast prometa. Posebno nas veseli što gotovo sve županije bilježe veći turistički promet nego lani, a posebno nas raduje što je Hrvatska na najvažnijim emitivnim tržištima, uz neke izuzetke, još popularnija nego lani. Uvjeren sam kako će fizički i financijski rezultati na razini cijele godine biti pozitivni te će nam dati dodatni zamah za pripremu i realizaciju turističke 2015. – zaključio je ministar Lorencin te dodao kako kontinuirani godišnji rast turističkog prometa dokazuje da je Hrvatska tražena i popularna turistička destinacija, što znači da smo na dobrom putu turističkog razvoja.

Ministar se ukratko osvrnuo i na podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanja o zaposlenima u turizmu tijekom osam mjeseci 2014. godine. U navedenom je razdoblju u turističkim djelatnostima novozaposleno 35,8 tisuća osoba, što u odnosu na isto vrijeme prošle godine predstavlja rast od čak 12,6 posto. Udio novo zaposlenih u turizmu u ukupnom broju novo zaposlenih trenutno iznosi 23,5 posto. Najviše je od siječnja do kolovoza zaposleno konobara, kuhara i sobarica koji čine gotovo trećinu svih novozaposlenih, s time da je broj novozaposlenih konobara povećan 12 posto, kuhara 15 posto, a sobarica 4 posto.

– Raduje me dvoznamenkasti rast novozaposlenih u turizmu jer to znači da sektor, odnosno poslodavci shvaćaju važnost ljudskih resursa u turizmu. Stručni i kvalitetni zaposlenici neophodni su za kvalitetu usluge i ponude, odnosno za konkurentno poslovanje i uspješnu turističku priču. Pozitivni turistički rezultati ne bi bili ostvareni bez kvalitetnih i stručnih kadrova u turizmu i zato bih ovom prilikom želio zahvaliti svim turističkim djelatnicima na dobro odrađenom poslu u dosadašnjem dijelu turističke sezone, uz želje da jednakim tempom nastave do kraja godine – izjavio je ministar Lorencin.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana