Grad

TURISTIČKE BROJKE ‘Dubrovnik se može natjecati jedino sa samim sobom’

TURISTIČKE BROJKE 'Dubrovnik se može natjecati jedino sa samim sobom'

Imamo razloga za zadovoljstvo – rekla je Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika na predstavljanju turističkih rezultata u prvih pet mjeseci ove godine.

– Vrijeme zime i predsezone u Dubrovniku je prošlo vrlo uspješno. Ostvarili smo pozitivne rezultate i u dolascima i u noćenjima. U prvih pet mjeseci ostvarili smo preko 212 tisuća noćenja, što je 7 posto više nego prošle godine, te više od 640 tisuća noćenja što je također 7 posto više. Svibanj je bio izvrstan, skoro polovica dolazaka i noćenja se ostvarila upravo u tom mjesecu. No, razumljiva su ova povećanja početkom ljetnog reda letenja, jer su Dubrovniku za produženje sezone pa i ono minimalno potrebne cjelogodišnje linije kako bismo mogli ostvariti veće dolaske s dalekih tržišta koja nam gravitiraju – istaknula je Romana Vlašić, dodavši kako su u predsezoni znatno povećanje i u dolascima i u noćenjima ostvarili posjetitelji iz SAD-a, povećanje bilježe i Finci, ali i Kina koja bilježi povećanje od 57 posto u dolascima i 58 posto u noćenjima, što je dobar pokazatelj.


Trenutno u Dubrovniku boravi 13 500 gostiju, hotelski kapaciteti su sjajno popunjeni i vrlo je teško u hotelima naći slobodnu sobu, što je najbolja potvrda optimističnim očekivanjima za vrhunac turističke sezone, najavili su iz TZ-a.
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić prezentirao je postignute brojke u zadnjih 6 godina. Istaknuo je kako su po pitanju kapaciteta hoteli ostali na istoj razini u proteklih 6 godina, no zato je veliki porast ostvaren u privatnom smještaju. Naime, sa 6800 postelja u 2009. godini privatni smještaj ove godine ima čak 15 800 postelja, što je porast od čak 9 tisuća.

– Dubrovnik u hotelima nema nikakve nove kapacitete. I određenim promjenama dobije se kvaliteta, a ne kvantiteta. Zato su impresivne brojke u privatnom smještaju. Kada sam postao gradonačelnik 2009. godine vidio sam potencijal upravo u privatnom smještaju. Tada su se rugali s nama, morao sam mijenjati dosta ljudi oko sebe vjerujući da su dubrovačke obitelji jedni od nositelja dubrovačkog turizma. Vidite po ovim brojkama da se privatna imovina građana počela jako dobro iskorištavati – rekao je Vlahušić.

Spomenuo je i kako po pitanju kategorizacije dominiraju 4 i 5 zvjezdica, dok dvije zvjezdice gotovo i ne postoje.
– Dubrovnik u zadnji šest godina ima kontinuirani rast od 10 posto godišnje. Našalio sam se da samo Dubrovnik i Kina rastu po ovoj stopi. Došli smo do krajnjih granica brojki. Dubrovnik je prvi i može se natjecati jedino sa samim sobom. Brojke nas više ne interesiraju. Interesira nas kvaliteta usluge, života domaćih ljudi, novi izazovi i atrakcije, nova hotelska ponuda… – ustvrdio je Vlahušić.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist