Kultura

Trostruki užitak na Epidaurus festivalu

Trostruki užitak na Epidaurus festivalu

Utorak, 9. rujna bio je dan za pamćenje s trostrukim užitkom pri Epidaurus festivalu.

Kad smo se danas u društvu katalanskog, brazilskog, talijanskog, hrvatskog i slovenskog umjetnika u Cavtatu počastili kolačem koji se zvao Trostruki užitak nitko od nas nije mogao ni slutiti da će to podsjetiti na jučerašnji događaj…

Večer je otvorio vješti predavač profesor Tihomir Petrović iz Zagreba sa svojim nadahnutim i vječno poučnim predavanjima. Prof. Petrović zbori o glazbi s toliko žara, on to radi bez problema jednako nadahnuto i na hrvatskom i engleskomtako da pored njegova izlaganja o Beatlesima svatko bi zavolio glazbu, vjerojatno i onaj tko ju još ne osjeća dovoljno bliskom.

Usljedilo je otvorenje izložbe zavičajnog značaja, lokalne umjetnice Luce Đuraš, konavoke s dubrovačkom adresom. Tako smo napojili duše riječju, lijepim mislima, oči krasnim bojama našeg podneblja s motivima cvijeća i razigranih Konavljana u svom plesu i bogatim nošnjama.

Za kraj, onaj treći užitak bila je glazba i to iznesena znalački, kulturno, estetski i promišljeno. Riječ je o glasovirskom recitalu Marine Horak iz Ljubljane, trenutne prof. na ljubljanskoj akademiji, koja je pojava prave simbioze duše, misli i djela ruku koje cijeli jedan vijek, a možda i prije toga ne samo sviraju klavir već ga žive i dožive u punom smislu riječi.

Bez suvišnih pokreta Marina Horak oprezna kao najvještiji mačak – njen dug i studiozan rad već dugi niz godina rezultirao je da se Marina Horak s bilo kojim glasovirom koji se stavlja pred nju stapa, postaje jedno jedino tijelo i duša – oni imaju tajne koje nam povjeravaju bez prestanka, bez rezerve.

Njen forte je zdrav, njen piano je lijep, a između njih još dodatni spektar lijepo posloženih boja. Tako je recital gospođe Horak pravi izlet u tajanstvenost: malih ljupkih, promišljenih frazi i škrinju prepunu tajni koje nam rado iskazuje, maksimalno uživajući u cijelom tom procesu: često s osmijehom, razdragana, ali i potpuno ozbiljna.

Fotografija: Hrvoje Đurković

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist