Vaše vijesti

TROSTMANN FRANKOVIĆU ‘Kupovinom Vile Čingrije dokazali ste kako znate misliti’

Teo Trostmann

Svakako koristim prigodu da izrazim svoje zadovoljstvo Vašom borbom za pravednu nadoknadu građanima i Gradu od strane zakupca (koncesionara) Žičare, zadovoljstvo odustajanjem od višestruko štetnog i rizičnog projekta gradnje HE Ombla (neupitno da kao narod imamo pametnijih i isplativijih investicija),

radost što odustajete od koncepcije masovnoga turizma i kruzera, poštovanje Vašoj odluci da luku Gruž ne ustupite francusko turskom konzorciju (sudružnicima) jer zašto bi tako unosna djelatnost išla u ruke stranaca ili privatnika  kako se u nas uobičajilo misliti i raditi; da je država loš Gospodar ne bi Dubrovnik toliko trajao kao Republika!

Piše: Teo Trostmann

Treba ozbiljnosti i tvrde volje da se prihvati ozbiljnih infrastrukturnih projekata kao što je stara gradska kanalizacija, ali trebat će i još više od toga da se jedini neizgrađeni prigradski prostor pametno iskoristi i očuva za buduće naraštaje.

Neću pisati o Domovinskom ratu niti o povijesnoj utvrdi na Srđu, ali ću izraziti silnu zahvalnost Vlastima i DPDS -u što su prepoznali vrijednost lijepe austrijske utvrde na Prevlaci koja će muzejskim, kulturnim i turističkim sadržajima biti još jedan biser i razvojni poticaj Konavlima i Hrvatskoj svjedočeći našim susjedima i svijetu o kulturi i miroljubivosti našega naroda.

Vratimo se Srđu. Jednom nesmotrenom i brzopletom odlukom ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je 25. listopada potpisao novo rješenje kojim je projekt sportsko rekreacijskog centra s golf igralištem Srđ prihvatljiv za okoliš. Zabrinutost se još povećava Zakonima o koncesiji, o šumskim površinama, o obalnom dobru koji su u pripremi.

Znam da je vrlo lako moguće da investitor dobije arbitražnu parnicu u Washingtonu jer svijetom vlada ‘biznis’ pa su i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst (uspješan čovjek i konzervativac čija obitelj ima i hrvatske korijene) te predsjednik Trump ozbiljni poslovni ljudi.

Ipak iako smo malena i ratom ranjena zemlja, mi ne smijemo biti ‘snishodljivi’, raditi u korist svoje štete i biti servilni (slugani). Mi imamo državu Hrvatsku i moramo se tek naučiti državotvorno ponašati.

Takvo ponašanje uključuje i savjesno gospodarenje ljudima i resursima; mi ne možemo krpiti naš proračun samo na temelju građevinarstva i turizma; očito je na primjeru Španjolske i Grčke da devastacija obale, masovni turizam, urbanistički boom ne znače blagostanje i uređenu zajednicu.

U španjolskoj Kataloniji 40 posto vodnog bogatstva je zagađeno, prvenstveno golf igralištima. Upozoravao sam gospodina bivšeg gradonačelnika da su prema vrlo brojnim znanstvenim studijama ljudi koji žive u blizini golf igrališta višestruko izloženi malignim bolestima, ali i bolestima reproduktivnih organa i šećernoj bolesti (specijalizacija dr. Vlahušića), te da se na krškom području u pravilu igrališta ne podižu u blizini gradova.

Pa i sami kruzeri su veliki izvor zagađenja (dušik,sumpor,ugljični dioksid – kisele kiše), srećom Hrvatska spada u kulturan europski svijet te je potpisali konvencije (MARPOL 4 i 6) kojima će se makar sadržaj sumpora smanjiti na minimum do 2020.g.

Poznati splitski onkolog dr. Edvard Vrdoljak govori o strahovitom porastu malignih oboljenja u Dalmaciji, a podaci za naš kraj su dostupni preko ZJZ DNŽ (dr. Džono Boban). Naša bolnica ima vrsnih specijalista koji se bave i znanošću, a pomoći u tumačenju uzroka tog porasta mogu i drugi poput poznatog toksikologa dr. Franja Plavšića iz Zagreba.

Cijenio bih da za ispitivanje javnog zdravstva kao gradonačelnik imenujete stručno radno tijelo.

Nisam ja protiv napretka, javno sam podržao ulazak poduzetnika Vekselberga i novi izgled Belvederea kreiran u studiju arhitekta Dabrovića jer smatram da Grad time dobiva kvalitetne i kulturne goste.

Iskreno kažem Vama i dubrovačkoj javnosti da se sprema još gora kriza od dosadašnje naime na ‘bubnju’ će se naći kompanija Karisma Hotels Adriatic; riječ je o hotelima Plat, Koločep sa visokovrijednim zemljištem uz Vilu Ružu (ironično,radi se o otoku znanja) kojima je većinski udio posrnuloga diva Agrokora, a u pitanju je možda i Adriatica koju tvore dubrovački Atlas (Agrokorov udio) i ljubljanski Kompas. Agrokor čini značajan dio hrvatskog poreznog sustava i ekonomije,uključujući i poljoprivredu i turizam. Hrvatska ne može zbog vezanosti uz EU i NATO ponuditi Rusima dionice Agrokora i MOL-a. To znači da će narod i država morati uzimati nove kredite ili opet nastaviti prodavati resurse u bescijenje. Racionalnija državna uprava, manja administracija, poticanje obrta i poljoprivrede, porezi na imetak nisu nešto što možemo očekivati. Vlast koja bi bila hrabra učiniti reformu izgubila bi izbore i dovela narod na ulice.

Kupovinom Vile Čingrije dokazali ste kako znate misliti, radi se o strateškoj lokaciji. Što se Srđa tiče on može biti još jedan sadržaj u rukama Grada, uz seoski turizam Bosančara – a može biti i prilika nekome da na naš račun zaradi pa nas malo i ‘pošprica’ glifosatom, tekućim gnojivom i diflubenzuronom. A i bajke o radnim mjestima više nam ne mogu prodavati!

Budućnost pripada hrabrima, kukavelji su vječite sluge! Vas zasada držim vrlo hrabrim i pametnim čovjekom.

Imam nade da ćete i dalje voditi Dubrovnik na razini koju taj povijesni Grad zaslužuje i smoći snage da učinite iskorak vodeći računa o općem dobru i imajući kreativnu  viziju budućnosti – jer jug Europe zaostaje u znanosti, tehnici, kulturi, visokom školstvu i što je najtragičnije – demografiji.

Dubrovnik je bogat Grad i nema razloga da ne bude najnapredniji i najslobodniji dio Lijepe naše, što je stoljećima i bio!

 

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist