DuList IN

TRIO LIVADA ‘Kad nastupamo, postajemo jedno. Dubrovačka publika će to osjetiti’

TRIO LIVADA 'Kad nastupamo, postajemo jedno. Dubrovačka publika će to osjetiti'

Iduću nedjelju, 8. svibnja, čeka nas u Lazaretima jedna sasvim neobična glazbena poslastica – Trio LiVaDa! Oni su bubnjar Damir Šomen, na klavijaturama Viktor Lipić, a čarobni vokal je ljubiteljima domaće jazz, blues i druge vrijedne hrvatske scene itekako poznata pjevačica Valerija Nikolovska.

Oni koji prate scenu sjetit će je se iz genijalnih suradnji sa Songkillersima na albumu ‘Fleka’, ili pak Eddy&Dus ‘High life’, te Mayalesima na ‘Svima želim raj za sve’. Inače, Valerija se profesionalno bavi glazbom od 1987. godine, a karijeru je započela kao blues pjevačica u bendu Delta, izvodeći ragtime i country-blues! U bogatoj karijeri surađivala je s brojnim imenima hrvatske scene, kao što su Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Meri Cetinić, Ivana Kindl, Kristijan Beluhan, Matija Dedić, Elvis Stanić, Majke, Dino Dvornik… U impresivnoj karijeri, tu je i nagrada Crni mačak i Donat fm. Put ju je odveo u LiVaDu, a za ovaj broj DuLista rado popričala s nama o tome što nas čeka u Art radionici Lazareti, ali i što radi ovaj veseli trio ‘u punom cvatu’.

Što će dubrovačka publika imati priliku čuti u Lazaretima?
Ovo je zapravo prvi put da sviram u Lazaretima, iako sam prije toga bila puno puta privatno u Dubrovniku. Dakle, profesionalno nisam imala samostalni koncert, ali bio je jedan ‘usputni’ jam session… Što se tiče ovog koncerta, kojem se jako radujemo, prije svega, moram zahvaliti Ivanu Bonačiću, dubrovačkom glazbeniku koji je organizirao sve, te Art radionici Lazareti koji su nam otvorili svoja vrata. Ivan Bonačić je taj koji nas je slušao, te i svirao s nama, te nas i pozvao. Ono što će publika imati priliku čuti na koncertu je većinom autorski materijal, većinu kojeg je autor Viktor Lipić koji svira orgulje, klavir a i basist je – jer smo trio (smijeh). Bit će tu i nešto jazz standarda u nekim našim obratima, obradama koje su netipične, u neparnim ritmovima i to je ono čime se zapravo najviše zabavljamo kao bend.

Dosta kritičara pokušalo vas je usporediti s drugim bendovima, no to baš ‘ne drži vodu’, s obzirom na vaš jedinstveni izričaj.
Radimo zajedno od 2008. godine, a ono što je bio naš cilj je zapravo postići svoj zvuk. Specifičan je samo po tome što nemamo bas, odnosno u ovom slučaju on nije žičani instrument. Uostalom, tu su i dva instrumentalista, a bio nam je izazov da to zvuči kao cijeli bend. Nas troje poznajemo se cijeli život, te smo surađivali u raznim kombinacijama, Damir je primjerice s nama bio i u Mayalesima i u Songkillersima, te u svim mogućim i raznim kombinacijama s Igorom Gržinom i tako dalje, odlučili smo jedan dan malo zasvirati za sebe. ‘Jammali’ smo, te nakon toga smo odlučili kako moramo nastaviti raditi. To nam je ‘pasalo’ i krenuli smo tim putem – istraživanja zvuka i pokušaja dobivanja slike koju smo, na kraju i kroz sve ove godine, i dobili. Cilj nam je bio baviti se sve više autorskom glazbom.

Ukratko – spajate ‘bivše’ radove i nešto novo, za tu čarobnu formulu LiVaDe?
Da, ključ je u tome što se i privatno i glazbeno jako dobro poznajemo. Kad kažem glazbeno, mislim na to da smo već, kad smo zajedno na pozornici, kao jedan organizam, postajemo jedno. Već znam jako dobro što očekivati od njih i oni od mene. Zbog toga se događa spontano ‘muziciranje’ koje zvuči kao nespontano. Iza toga stoji dosta rada, treba puno raditi. Pa biste radili što više i što šire, a kroz zajednički rad, svatko sebe formira i na taj način napreduje.

Ništa vam nije teško, nema ‘presinga’?
Apsolutno uživamo u svakoj probi i svakom koncertu. To je ono što se zapravo čuje, ljudi uživaju. U cilju nam je dati najbolje od sebe. Ako uspijemo, publika to osjeti. Osim toga, Viktor i Damir su virtuozi, pa je često to samo po sebi ljudima zanimljivo. Mislim da će se čuti u Lazaretima, stoga vas sve pozivamo da uživate s nama na koncertu!

 

VIKTOR LIPIĆ
Od Mayalesa do ‘Teških boja’

Od bogate biografije Viktora Lipića vrijedi izdvojiti 1997. godinu, kad postaje član Mayalesa. Snjima snima studijski album ‘Svima Želim Raj Za Sve’ koji je objavljen 1999. godine. Između 1997. i 2004. nastupao je i snimao s Minus Zwei, Alter ego, Mayales, Soulfingers, Ninom Badrić, Vannom, Josipom Lisac, Valerijom Nikolovskom, bendom Mile i putnici, Igorom Geržinom, Divas, Radojkom Šverko, Songkillersima. S većinom njih stalno surađuje i danas. 1999. godine s bubnjarem Ivanom Levačićem osniva jazz – fusion sastav Baobab gdje je većinski autor glazbe. 1999. godine prvi put je nominiran za nagradu Status HGU-a za najboljeg klavijaturistu u kategoriji pop, rock i zabavna glazba, a te godine radi i kao aranžer, skladatelj, klavirist i orguljaš na albumu Valerije Nikolovske ‘Bright Side of The Blues’, snimanom uživo u klubu Aquarius i objavljenom 2000.godine. Od 2007. svira na autorskom world-music projektu Dobra Vibra profesora kontrabasa, Svena Buića, s kojim snima audio i video materijal uživo i koncertira. Od 2008. sa suprugom Valerijom Nikolovskom i bubnjarem Damirom Šomenom osniva jazz sastav Trio LiVaDa, a od 2009. je u stalnom sastavu Majki, s kojima je snimio i Teške boje. Član je Mario Rašić benda, redovito nastupa s ‘Joe Pandur Organic trio’, Valerija Nikolovska Quartet, Zamba…

DAMIR ŠOMEN
‘Nadaleko najbolji bubnjar’

Nadaleko najbolji bubnjar u Hrvatskoj – tako će mnogi ljubitelji dobre glazbe opisati Damira Šomena, koji je svoju karijeru započeo s čak 13 godina, u grupi ‘Nužni izlaz’. Dolaskom u Zagreb, krajem osamdesetih, postaje učenik Kruna Levačića, a funk zvuk dobiva dolaskom u Songkillerse, koji su samo jedan u nizu bendova s kojima je surađivao. Vrijedi izdvojiti paralelan rad s Dinom Dvornikom i Tonyjem Cetinskim, a pridružio se i Gibonniju, te Severini, odnosno njenom bendu u vrijeme najveće popularnosti. 2006. godine postaje bubnjar Thompsonovog banda… No, ipak je bitnije istaknuti njegov značajan doprinos u LiVaDi, a kao vrhunski bubnjak lako se uklapa u stilski različite svirke – od onih Josipe Lisac, Mavi Kana, Parnog Valjka ili Elvisa Stanića, pa do Kemala Montena ili Darka Rundeka.
Jedan je od najtraženijih studijskih glazbenika, a albume na kojima je radio krase brojni Porini. Dobitnik je nagrade ‘Status’ Hrvatske glazbene unije za najboljeg instrumentalista u kategoriji bubnjeva – 1999, 2001, 2004, 2007. te nagrade Megamuzika za najutjecajnijeg hrvatskog bubnjara 2008. godine.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist