Zanimljivosti

Trikovi sa sodom bikarbonom u kuhinji

Trikovi sa sodom bikarbonom u kuhinji

Na koje načine možete iskoristiti sodu bikarbonu u kuhinji, provjerite u idućim retcima.

Osnovna tekućina za čišćenje

Stavi dvije i pol šalice tople vode u veliku posudu i umiješaj u nju žlicu sode bikarbone pa u tu mješavinu dodaj svoj uobičajeni deterdžent za posuđe, tako da dvaput istisneš deterdžent iz boce. Ako ovoj mješavini dodaš pola šalice alkoholnog octa ili iscijeđeni sok dva limuna, dobit ćeš ekstra snažnu tekućinu za čišćenje.

Upotreba i čuvanje: Napravi dovoljno mješavine za određeno čišćenje koje trebaš obaviti i koristite sredstvo izravno iz posude. Mješavinu možeš staviti i u bocu s raspršivačem, ali zatvorite je tek nakon što se prestala pjeniti i protresi je prije svake upotrebe.

Pet super primjena sode bikarbone

Spužve i krpe

Očistite i osvježite spužve i krpe tako da ih potopite u osnovnu tekućinu za čišćenje pa ih isperite i osušite.

Odvodne cijevi

Očistite odvod tako da u njega uspete najprije šalicu sode bikarbone, a odmah zatim šalicu vrućeg octa. Pričekajte 30 minuta, zatim isperite s otprilike litru i pol upravo proključale vode. Ako je neophodno, upotrijebite gumu za odčepljivanje.

Perilica posuđa

Spriječite neželjene mirise tako da posudu za deterdžent u perilici posuđa napunite sodom bikarbonom i uključite ispiranje.

Hladnjak i zamrzivač

Očistite hladnjak ili zamrzivač tako da ga iznutra i izvana operete osnovnom tekućinom za čišćenje, pa isperite čistom vodom isperete. ‘Film’ koji ostane iza čišćenja stvarat će ugodan miris.

Daske za rezanje

Daske temeljito očistiite tako da ih pospete sodom bikarbonom, a zatim poprskate octom. Ostavite pastu koja će se stvoriti od sode i octa da stoji oko 30 minuta prije nego što isperete vrućom vodom.

Izvor: Zdrava krava

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist