Kultura

Tri monumentalna platna

Tri monumentalna platna

Izložba Mirko Rački (1879. – 1982.). – Sakralni motivi predstavila je ovog četvrtka u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik tri monumentalna ulja na platnu s prikazima Raspeća, Uskrsnuća i Poklonstva triju kraljeva iz 1926. godine i čak 68 crteža – studija za oslik župne crkve Svetih Petra i Pavla, koji su nastajali od 1938. do 1940. godine.

Umjetnička galerije Dubrovnik otkupila je ova djela sakralnih motiva velikog hrvatskog slikara Mirka Račkoga 1983. godine od gospodina Jurja Tarnika, dugogodišnjeg prijatelja, naručitelja i mecene umjetnika. Zbog izrazito velikih dimenzija, ove su se umjetnine rijetko izlagale, te je činjenica da se u Dubrovniku nalaze neka od ključnih djela religiozne dionice slikarstva Mirka Račkog još uvijek malo poznata kulturnoj javnosti. Uz pripremne crteže, izložene su i fotografije sadašnjeg stanja oslika osječke crkve Svetih Petra i Pavla u Osijeku, čime posjetitelji imaju mogućnost komparacije i uvida u procesualnost rada kod takvih obimnih slikarskih zahvata.

– Gotovo cijeli sakralni opus Mirka Račkog zapravo pripada onom dijelu njegova stvaralaštva koje je manje zanimalo povjesničare umjetnosti, dakle od dvadesetih godina dvadesetog stoljeća nadalje, kada umjetnik svjesno odustaje od bilo kakve vrste eksperimenta. Za razliku od njegovih simbolističkih radova koji su nastajali u prva dva desetljeća dvadesetog stoljeća, u duhovnom ozračju Beča i Münchena i u živom dosluhu s tada aktualnim težnjama, sakralna djela pokazuju svojevrsnu arhaičnu komponentu. Usprkos konvencionalnosti u obradi tematike i crtačkom/slikarskom postupku, Rački u sakralnim djelima iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik ostvaruje vrijedne i zanimljive rezultate – navodi ravnatelj UGD-a Antun Maračić.

Izložba ostaje otvorena do 8. siječnja 2012. godine.

Mirko Rački u UGD – biografija
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist