Kultura

“Trenutak nezaštićenosti” traje do nedjelje

"Trenutak nezaštićenosti" traje do nedjelje

U nedjelju 22. srpnja u Umjetničkoj galeriji zatvara se izložba S”trenutak nezaštićenosti” Stevea McCurrya, jednog od najznačajnijih suvremenih svjetskih fotografa.

Trajanje izložbe prvotno je bilo predviđeno do 17. lipnja, ali je zbog izuzetnog zanimanja publike produženo do gore navedenog datuma. Izložbu je dosad vidjelo oko 6.500 posjetitelja.

Riječ je o velikoj izložbi od blizu 160 fotografija većeg formata, među kojima je i jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija, portret anonimne afganistanske djevojčice iz 1984. Godine.

Na izložbi je također moguće vidjeti film ''Potraga za afganistanskom djevojčicom''' iz 2002. godine, koji dokumentira traženje i pronalazak njegovog proslavljenog modela 18 godina kasnije.

Steve McCurry rođen je 1950. g. u Philadelphiji, a diplomirao je na College of Arts and Architecture, Pennsylvania State University. Nakon završetka studija dvije godine radio je u novinama, a potom kao slobodnjak odlazi u Indiju.  Član je agencije Magnum Photo od 1986. godine. 

Bio je na poprištu mnogih međunarodnih i građanskih sukoba, među ostalima fotografirao je događanja u Burmi, Šri Lanki, Bejrutu, Kambodži, na Filipinima, u Zaljevskome ratu te ratu na području bivše Jugoslavije, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet.

McCurry je svoje radove objavio u svim važnijim svjetskim časopisima, a stalni je suradnik časopisa National Geographic. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one za novinskog fotografa godine (1984.) koju dodjeljuje Američko udruženje novinskih fotografa (NPPA).

Iste je godine osvojio i četiri prve nagrade Svjetskog udruženja za novinsku fotografiju (World Press Photo) te je jedini fotograf u povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Također, dvostruki je dobitnik Nagrade Olivier Rebbot. Svoje radove izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u uglednim galerijama i muzejima diljem globusa, a objavio je i više knjiga.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist