DuList IN

TREĆI DAN GOOD FOOD FESTIVALA Provjerite koje nas gastronomske priče očekuju

TREĆI DAN GOOD FOOD FESTIVALA Provjerite koje nas gastronomske priče očekuju

Treći dan Good Food Festivala, subota 21. listopada prepuna je događanja koja uključuju radionicu berbe maginja i kuhanja marmelade u Majkovima, potom radionicu pripreme klašuna u Udruzi Deša te stručno vođenje za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik u suradnji s Domom Marina Držića. Toga dana gastroblogerica Maje Brekalo održat će radionicu pod nazivom ”Zdravo i fino s Majom”, a prezentirat će se i tradicionalna jela i vina s otoka Krka. Tu su i priča o Lekri – u, vinu koje se proizvodi u Dubrovniku te Priča o pivu – stručno vođenje i kušanje piva u prvoj Dubrovačkoj pivovari. Večera s poznatim chefom koju će pripremiti chefica Priska Thuring, zaokružit će sve ove sjajne gastronomske priče trećeg dana festivala!

U suradnji s Udrugom za očuvanje sela, baštine i lijepih običaja „Škola” Majkovi, drugu godinu za redom Good Food Festival je obogaćen radionicama koje će se održati u selu Majkovi u Dubrovačkom primorju. U subotu je na rasporedu berba maginja ili planike, vrlo rasprostranjenog zimzelenog grma ili malog stabla, koje raste u mediteranskom pojasu, u Hrvatskoj od Istre do Dalmacije i otoka. Riječ je o vrlo korisnom i ljekovitom voću od kojeg se pravi marmelada, džem, sokovi, liker, vino i peče rakija. Udruga Škola – Majkovi organizira berbu maginja, nakon čega će se kuhati marmelada, a potom će se sudionici okrijepiti objedom na seoskom imanju obitelji Kraljević.

Radionica pripreme korčulanskih klašuna održat će se s početkom u 10 sati u prostorima Udruge Deša u Lazaretima. Klašun je tradicionalni kolač s Korčule, izrađen od svijetlog prhkog tijesta sa slatkim iznenađenjem u sredini. Radi se o bogatom punjenju od oraha i/ili mjendula, džema od smokava ili naranača, prožetom mirisom limuna i domaćeg likera od ruža. Posebnost klašuna je u tome je što se tradicionalno radi s amonijakom, a u nedostatku amonijaka može se koristiti prašak za pecivo. Na otoku Korčuli su se klašuni pripremali u svim prilikama kad je trebalo pokazati obilje i kada su kolači trebali potrajati dulje.

Subota je i dan u kojem će biti riječi o velikom komediografu Marinu Držiću i dubrovačkoj renesansnoj kuhinji. Naime, stručno vođenje za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik u suradnji s Domom Marina Držića održat će se s početkom u 10 sati, a kreće ispred Orlandovog stupa. Učenici će saznati koja se to jela spominju u Držićevim djelima i po čemu je karakteristična kuhinja renesansne ‘Raguse’.

Svoje prvo predstavljanje festivalskoj publici u subotu će imati najuspješnija hrvatska gastro blogerica Maja Brekalo koja će održati radionicu pod nazivom ”Zdravo i fino s Majom” s početkom u 11 sati u TIC – u Pile. Autorica bloga Delicious and Healthy by Maya i naša najuspješnija gastro blogerica Maja Brekalo, koju na Instagramu prati više od 150 tisuća ljudi iz cijelog svijeta, svakodnevno svojim jednostavnim, a zdravim receptima motivira i inspirira druge da se hrane bolje i ukusnije. Još jedna Majina radionica na programu je i u nedjelju.

Jelima i vinima s otoka Krka predstavit će se gosti iz Vrbnika: prvi hrvatski vinotel koji je izgrađen po standardima vinskih hotela u Francuskoj i Poljoprivredna zadruga Gospoja, u subotu s početkom u podne, u restoranu Kantenari na Sunset Beachu Dubrovnik. Uz pjenušac Gospoja, žlahtinu Gospoja, misno vino Žlahtina Gospoja, kušat će se i žlahtno pivo – pivo napravljeno od vina te tradicionalna jela: šurlice s gulašom i žgvancetom, salata od hobotnice, krčki pršut i sir iz Kornića. Na kraju će se sve zasladiti poveticom!

Priča o Lekri – u, vinu koje se proizvodi u Dubrovniku ponovno je na programu Good Food Festivala i u predvečerje trećeg festivalskog dana s početkom u 18 sati u Vinariji Škar na Lapadskoj obali. Uz priču o dubrovačkoj povijesti i brodogradnji, obiteljskoj tradiciji, lokalnim vinskim sortama i izradi vina, ovo je prigoda za kušanje Lekri – a, bijelog, crnog i rose vina, uz pršut, sir i masline te se potom i zasladiti odabranim likerima, bruštulanim mjendulima i suhim smokvama. Prilika je to za sve one koji su ovu priču propustili poslušati prvi dan festivala!

Priča o pivu – stručno vođenje i kušanje piva održat će se trećeg dana festivala s početkom u 18 sati u Dubrovačkoj pivovari – i to prvoj! Svi pivoljupci u Priči o pivu mogu otkriti kako teče proces proizvodnje, koliko traje, koje se vrste kvasca, hmelja i slada koriste u proizvodnji, koje se pivo pije za doručak ili uz desert, zašto je neko pivo tamno, a drugo jantarno narančaste ili pak svijetle boje. Svi okupljeni naučit će u okusima pronaći i razaznati tragove čokolade, citrusnih nota ili cvjetne arome. I naravno, kušat će se Maestral, Fortunal i Grego – piva koja se prvi put proizvode u srcu Grada!

Priska Thuring je jedna od najkreativnijih chefica nove generacije na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Ova samozatajna, vrhunska profesionalka, majstorica spajanja okusa i boja kreirat će svoj rafinirani meni od pet sljedova maštovitih jela na Večeri s poznatim chefom trećeg dana festivala s početkom u 19:30 u restoranu Kantenari na Sunset Beachu Dubrovnik. Ona je Kanađanka sa zagrebačkom adresom, a svoju je hrvatsku karijeru započela 2005. godine upravo u Dubrovniku, u hotelu Palace. Odrasla je u Kanadi gdje je kuhala uz mamu, još kao dijete, a školovala se u Švicarskoj provodeći praksu u legendarnom hotelu Dolder Grand. Životni put je doveo u Hrvatsku u koju se zaljubila jer tu “luk i češnjak još imaju okus po luku i češnjaku, rajčica ima okus po rajčici, a jagoda po jagodi”. Trenutno živi u Zagrebu i radi u restoranu Dubravkin put koji je njezinim dolaskom ponovno zauzeo mjesto među najboljim hrvatskim restoranima. Njezini meniji prate godišnja doba, a namirnice sama odabire na tržnici, i u tome uživa.  Tako će u jelima Priske Thuring uživati posjetitelji Good Food Festivala uz nastup glazbene dive Zorice Kondža, a program će voditi jedinstveni Mirko Fodor. Ova večer bit će zasigurno jedan od vrhunaca ovogodišnjeg festivala!

Pročitajte još

‘UZALUD TI SVE’ Doris Kosović i Mia Dimšić izbacile zajedničku pjesmu

Dulist

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist