Zanimljivosti

‘Trebalo bi uvesti elektronske vize’

'Trebalo bi uvesti elektronske vize'

– Prošle godine jesmo imali manje turista s ruskog tržišta, tako da smo osjetili uvođenje viznog režima. Sada dva ministarstva, turizma i vanjskih poslova, rade na skraćivanju roka za dobivanje viza i pojednostavnjivanje procedure. Jednako kao za Tursku – kazala je direktorica TZ Grada Dubrovnika Romana Vlašić, dodavši kako Dubrovnik nema problema s turistima s Dalekog istoka, jer s tog područja ‘sve teče uobičajenim tijekom’.
– Dapače, imali smo povećanje broja turista iz Koreje cijelu zimu – dodala je Vlašić. Istakla je kako lokalne turističke zajednice ipak nemaju učinka na problem viza.
– Budući da su Rusi velikom većinom ‘last minute’ turisti koji dolaze u srcu sezone, proceduru bi po mom mišljenju trebalo skratiti i uvesti elektronske vize. To bi po meni povećalo broj dolazaka – zaključila je Vlašić.

Europska komisija predložila je nedavno pojednostavljenje izdavanja viza za ulazak u EU, kako one ne bi bile prepreka za dolazak turista iz navedenih zemalja. Povjerenici su došli do zaključka kako su turisti obeshrabreni dolaziti u Europu zbog postupka za izdavanje viza koji se trenutno radi. Ističu i kako to donosi velike gubitke gospodarstvu Europske unije.
Lakše izdavanje viza, poglavito za ruske turiste, dobro bi došlo za hrvatski turizam. Iako još nije članica schengenskog prostora, Hrvatska je s ulaskom u EU morala uvesti vize za ruske građane, što je bitno doprinijelo smanjenju broja turista iz te zemlje.
– Ne vjerujem da će Rusija i Kina značiti neki kvalitativni pomak za sezonu (Kina bar ne zasad).
Naravno, svaka liberalizacija viznog režima je dobrodošla. Rusko tržište je limitirano uglavnom na razdoblje 15. lipnja do15. rujna, tako da bez obzira na reputaciju dobrih potrošača, ne pridonosi produljenju sezone, budući da u tom razdoblju smještajne kapacitete možemo popuniti i sa drugih tržišta – ističe Marko Rešetar, predsjednik uprave Elite travela. Kinesko tržište je još uvijek u procesu stvaranja i prilično nestabilno, da ne kažem rizično za poslovanje (bjegovi i potencijalni troškovi repatrijacije), tako da dosadašnja iskustva ne daju previše razloga za optimizam. Isto tako, bojim se da će doći do degradacije tog proizvoda u smislu pretvaranja u low cost proizvod, kao što se trenutačno događa sa drugim tržištima Dalekog Istoka.
Mislim da je za Dubrovnik puno veća šteta nastala uvođenjem viza za Tursku, jer su oni za bar dva tjedna produžavali sezonu na našem području (studeni i prosinac) – dodaje Rešetar.
– Komisija je predložila kraći rok za procesuiranje i izdavanje viza, odnosno deset umjesto petnaest dana, kako bi se omogućilo podnošenje zahtjeva za vizu u konzulatima bilo koje zemlje članice, ako ciljana članica EU-a nema svog predstavništva u trećoj zemlji, zatim da se omogući izdavanje viza za višekratne ulaske te podnošenja zahtjeva putem Interneta.

Spor i kompliciran postupak

Komisija navodi da je puno ljudi iz zemalja izvan EU-a često suočeno sa sporim, kompliciranim i skupim postupkom za dobivanje vize. Stoga Komisija predlaže pojednostavljenje i skraćivanje postupka za one koje žele doći u EU na kraći rok. Jedna od glavnih novosti EK je prijedlog o uvođenju ‘touring viza’, koje bi vrijedilo godinu dana i mogle bi se obnoviti na još godinu. S takvom vizom moglo bi se u EU boraviti cijelu godinu s tim da se ne smije zadržavati u jednoj zemlji dulje od devedeset dana.
-Puno više nas zabrinjava politička situacija u zemljama s čijim tržištima radimo, dakle u Rusiji i Ukrajini, jer smatramo kako bi ona mogla imati većeg utjecaja na sezonu od samog viznog režima – ističe Anisa Borojević iz agencije Gulliver.
Inače, krajem ožujka održano je i Turističko vijeće zajednice Durovačko neretvanske županije, kada se raspravljalo o pripremi i očekivanjima od ove, tek započete sezone. Temeljem podataka s burze najvećeg turističkog sajma u Europi, ITB u Berlinu, očekuje nas dobra sezona, no i dalje ostaju problemi s vizama za turiste iz Rusije i sličnih tržišta te problemi kao što je prometna nepovezanost, ukidanje avionskih linija, problem s brodskom linijom Dubrovnik-Rijeka te činjenica da je došlo do povećanja PDV-a na smještaj za 3 posto, tada je zaključeno na sjednici. S obzirom na trenutna predviđanja, čini se kako će sezona ipak biti – uspješna, bar što se viza tiče!

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist