Aktualno

‘Treba pogledati istini u oči, u BiH se vratilo tisuće boraca iz tzv. Islamske države’

'Treba pogledati istini u oči, u BiH se vratilo tisuće boraca iz tzv. Islamske države'

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović poručila je u utorak u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca, a istaknula je kako se ne može zanemariti niti ”utjecaj nekih drugih država”.
Upitana za komentar reakcije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića koji je odbacio u utorak kao “lažne” i “neutemeljene” navode o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, (što ih je u ponedjeljak objavilo hrvatsko izdanje “Večernjeg lista” pozivajujući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA)), predsjednica je odgovorila kako treba pogledati istini u oči.
– Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije. Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih triju naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo 90-ih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegove pripadnosti – rekla je Grabar Kitarović te dodala kako želi apsolutnu sigurnost uz hrvatske granice.
– Mi dijelimo 1001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda i imamo obvezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora – rekla je Grabar Kitarović.
Upitana za komentar posljednjih događanja vezanih za postavljanje spomen ploče HOS-a u Jasenovcu na kojem je natpis ‘Za dom spremni’, Grabar Kitarović je rekla kako se ne može miješati u rad lokalne samouoprave.
– To treba riješiti cjelovito, moja stajališta o obilježjima bilo kojih totalitarnih režima su poznata, ali to treba regulatorno riješiti – zaključila je ona.

Pročitajte još

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist

Gradonačelnik čestitao Taekwondo klubu Shark: ‘Velika motivacija za daljnje pobjede’

Dulist

Zoran Milanović: ‘Ovo je čisti puč! Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako’

Dulist