Zanimljivosti

TRADICIJSKI OBRTI Tko odolijeva napadu suvenirnica?

TRADICIJSKI OBRTI Tko odolijeva napadu suvenirnica?

Suvenirnica tamo, butiga jeftinih ‘made in China’ kipića sv. Vlaha ‘vamo. Grad se (ne tako) polako ali sigurno pretvorio u… Pa teško je više i reći u što se pretvorio.

Jedno je sigurno, butige koje su godinama davale duh ovom Gradu zatvorile su svoja vrata, a pronaći mjesto za popraviti cipele, napraviti nešto od kože, ili proštepati kaput svakim danom je sve teže i teže. Nakon što je svoja vrata zatvorila postolarska radnja ‘Tak Mark’, u vlasništvu 22-godišnjeg povratnika iz Australije Marka Andrewa Šiljega odlučili smo provjeriti što uopće u našem gradu više živi u smislu tradicijskog obrta.

– Odlazim, da. Prošla zima je bila teška, zato sam se odlučio na ovaj korak. Idem u Melbourne, gdje se nadam upisati neku školu kako bi se profesionalno bavio izradom cipela. Ako uspijem u tom planu, volio bih se vratiti u grad, otvoriti baš dizajnersku trgovinu cipelama. Ali, tko zna – riječi su kojima nas je Mark ponukao da tražimo od Grada Dubrovnika popis svih zanata i obrta kojima se subvencijama olakšava život u ovo teško vrijeme.
Kako su nam odgovorili iz Grada ‘u proračunu u 2014. godini osigurano je 420 tisuća kuna za potporu tradicijskim obrtima. Temeljem Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Dubrovniku, Pravilnika o kriterijima i načinu korištenja poticajnih financijskih sredstava za održavanje i razvoj tradicijskih obrta i Zaključka gradonačelnika, Upravni odjel za poduzetništvo, turizam i more za tradicijske obrte koncem siječnja svake godine raspisuje Natječaj za subvencioniranje tradicijskih dubrovačkih obrta’, odgovorili su na naš upit iz Grada.
‘Povjerenstvo za provedbu Natječaja za subvencioniranje tradicijskih dubrovačkih obrta na području Grada Dubrovnika, kojeg imenuje gradonačelnik, predlaže gradonačelniku koju od pristiglih ponuda, na temelju kriterija iz Pravilnika, treba prihvatiti. Po zaključku gradonačelnika potpisuju se ugovori između Grada Dubrovnika i obrtnika čije su ponude prihvaćene te se prilazi mjesečnim isplatama od po dvije tisuće kuna za svakog obrtnika u razdoblju od travnja do rujna tekuće godine. Po okončanju isplata, svi obrtnici koji su dobili potporu obvezni su Gradu Dubrovniku dostaviti izvješće o utrošku sredstava potpora”, ističu iz Grada dok su na naš upit o tome kome nisu odobreni poticaji i zašto odgovorili poprilično općenito:
‘Poticaji su odobreni svima koji su udovoljili propozicijama natječaja i u roku predali potpunu dokumentaciju’, stoji u odgovoru iz Grada Dubrovnika.

Isti borci
Ipak, uspoređujući popis iz 2013. i ove godine već na prvi pogled je jasno kako se ponavlja veliki broj imena. Točnije ponavlja se njih 22. Oni koji su prošle godine dobili subvenciju, ali ih nema na tekućem popisu su Dinko Šuperak (prijevoz putnika morem i priobaljem Turist), Marina Grabovac (klobučarsko – trgovački obrt Ronchi), Miho Mijoč (proizvodnja predmeta od metala lijevanjem i kovanjem Termo servis), Marija Prlenda (izrada i popravak kišobrana i suncobrana DIVONA i DUBROVNIK, Nera Njirić (izrada izvornih suvenira i rukotvorina Sele), Jelka Grljević (krojač za muškarce i žene LUNA), te Marina Bušlje, frizer ( brijač ) za muškarce, Frizerski salon Nora.

Na popisu za 2014. godinu ima ukupno 29 imena, jedno manje nego prošle godine, a od novih ‘igrača’ tu se nalaze Niko Čučković i Iva Jurić (proizvodnja predmeta od stakla i keramike BE CRAFT projekt), Stijepo Jukić (obrt za restauriranje namještaja STAG), Anet Franić (proizvodnja izvornih suvenira, darova i umjetnina DUBROVAČKA MAGNOLIJA), Mirko Matić (proizvodnja suvenira AETERNA), Lovorka Jambrešić (izrada izvornih suvenira i rukotvorina NUNTIUS) te Hrvoje Čikato (frizer ( brijač ) za muškarce, Frizerski salon ČIKATO).

Ponavljači, odnosno imena koja se nalaze na oba popisa su Ante Farčić (postolarska radnja Farčić), Nebojša Jovičević (ribolov i trgovina Naše more), Mladen Kraljević (zlatar-filigran-juvelir Kraljević), Aida Husejinović (izrada izvornih suvenira i rukotvorina, trgovina TILDA), Ivan Biočina (obrada kamena i kameno klesarski poslovi, dekorativna klesarska radiona Dubrovnik), Matija Vierda (zlatar-filigran-juvelir Vierda), Mark Andrew Šiljeg (postolarski servis ,,TAK MARK “), Katica Šiljeg (postolarski servis „Narona“), Tea Batinić Mitrović (izrada izvornih suvenira i rukotvorina Artur Sebastian Design), Ana Milašević (izrada izvornih suvenira i rukotvorina BABOON), Lukša Malohodžić (servis elektroinstalacija i kućanskih aparata i trgovina Lukša), Jusuf Joldo (izrada i popravci kožne galanterije, obrt Kožarija), Ramo Lunjić (frizer ( brijač ) za muškarce, Frizerski salon LUNJIĆ), Jadran Milovčević (proizvodnja predmeta od željeza i obojenih metala lijevanjem i kovanjem Metal founder), Grgo Oštrić (izrada i popravci kožne galanterije, Barok), Zoran Hajdarović (izrada izvornih suvenira i rukotvorina ŽORŽ SUVENIRI), Matija Zore (izrada izvornih suvenira i rukotvorina KOKULA), Zenaida Hebib (oblikovanje kamena Atelje Hebib), Joško Tomaš (frizer (brijač) za muškarce, Frizerski salon Karlo), Marta Baće (izrada izvornih suvenira i rukotvorina Studio APLIKA), Lena Bačan Janjalija (proizvodnja vezenih tkanina Suveniri Bačan), Daniel Atijas (stolarski obrt Danita) te Ivan Rašić (obrada kamena i kameno klesarski poslovi  ŠKARPELIN).

Pravdanje i najam
Dok je s sudbinama nekih od obrta s ovog popisa javnost vrlo dobro upoznata, poput ugašene 155-godišnje tradicije proizvodnje šešira Ronchi, ostatak onih koji se još uvijek bore na tržištu pokušava opstati na ovaj ili onaj način. Svojih 10 tisuća kuna subvencije Gradu vjerojatno nemaju problema dokazati. Na kraju krajeva trebaju samo ispostaviti račun za najam poslovnih prostora. Valjda im to pokriva subvencije za sljedećih pet godina.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist