DuList IN

TRADICIJA ŽIVI Kako mali Lapađani pengaju jaja

Penganje OŠ Lapad

Ne postoji ništa ljepše od predaje običaja naših starih u ruke mlađima. Znaju to iz Osnovne škole Lapad, gdje se pripremaju za Uskrs na najljepši mogući način – penganjem jaja.

Ovaj krasan običaj uče, možemo reći vrlo uspješno, s njihovim učiteljima razredne nastave Draganom Zorić i Nikolom Filipovićem, kao i učiteljicom Gordanom Hajdić Nodilo, sve za vrijeme produženog boravka u školi. Njih tridesetak, malih vrijednih drugaša, već vam na svako pitanje znaju odgovoriti dok pomno iscrtavaju pčelinjim voskom porukice i crtice po jajima koje će kasnije obojati. Učiteljica Gordana kaže nam kako za pituru koriste tekstil boju, no da je najbolje, za pengana jaja, malo kore od bora. Uz nezaobilazne kore od luka, koje daju poznatu duboku bordo boju. No, dječica su u školi, pa ‘kombiniraju’ tradicionalno i ono praktično.

Kakva jaja moraju biti prije penganja, čime se topi vosak, kako se koriste ‘pengalice’, i što im tradicija znači… Čitajte u novom, tiskanom izdanju DuLista – čekamo vas na kioscima!

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist