Aktualno

TKO UPISUJE U JESENSKOM ROKU? Ima mjesta i u gimnazijama i među glazbenicima

TKO UPISUJE U JESENSKOM ROKU? Ima mjesta i u gimnazijama i među glazbenicima

Upisi u srednje škole su iza većeg dijela učenika završnih razreda osnovnih škola pa se sad do rujna konačno mogu opustiti, pogotovo ako su upisali željenu srednju školu.

No, za dio učenika koji se nisu upisali tu je jesenski rok, a kada su u pitanju srednje škole na području Dubrovačko-neretvanske županije slobodnih je ostalo ukupno 144 mjesta. Inače, upisne kvote na području naše županije bile su 1337 slobodnih mjesta u 14 javnih škola. Tom broju treba pridodati i 24 mjesta u Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji, te 26 mjesta u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Bošković. I dok je klasična gimnazija popunjena, u Dubrovačku privatnu gimnaziju u jesenskom se roku može upisati još 11 učenika, a tu je i 11 praznih mjesta u Gimnaziji Dubrovnik (četiri u jezičnoj i sedam u općoj). Gimnazija je inače primala ukupno 132 učenika, od čega njih 88 za opći smjer te po 22 za jezični te prirodoslono-matematički.

I ove godine je Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik učenicima nudila program Ekonomske gimnazije u koju se primalo 22 učenika, i sva su mjesta popunjena. No, zato se na jesenskom roku primaju još četiri prodavača i jedan komercijalist. Ova je škola u ljetnom roku mogla upisati ukupno 104 učenika.

Medicinska puna, TUŠ još ima mjesta
Slobodnih mjesta za jesen nije ostalo niti u Medicinskoj školi Dubrovnik koja je u ljetnom upisnom krugu primala ukupno 46 učenika, odnosno njih 24 za smjer medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege te 22 za sanitarnog tehničara. Jedanaest slobodnih mjesta ostalo je i u Obrtničkoj i tehničkoj školi, koja je u ljetnom roku mogla primiti ukupno 78 učenika. Za jesenski rok najviše mjesta ostalo je za zanimanje pomoćni cvjećar gdje se još može primiti osam učenika, a mjesta ima i za jednog frizera, elektromehaničara i vodoinstalatera. Ukoliko netko želi u jesenskom roku upisati školu za pomorskog nautičara, prazna su ostala tek dva mjesta. Inače Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik ove je godine upisivala 110 učenika u četiri smjera, pa brojka od tek dva slobodna mjesta svjedoči o velikom interesu učenika za pomoračka zanimanja. Turistička i ugostiteljska škola također ima nešto slobodnih mjesta za jesen. Riječ je o 15 učenika koji mogu upisati smjer HTT (1 učenik), za pomoćnog kuhara i slastičara može se javiti 10 učenika, traži se po jedan kuhar i slastičar te dva konobara. TUŠ je ove godine upisivao ukupno 164 učenika, najviše na smjer HTT (66), te za kuhare gdje su se mogla upisati 44 učenika. Kad je riječ o dubrovačkim srednjim školama za jesenski upisni rok ostalo je nepopunjenih mjesta i u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića gdje se ukupno može upisati 14 učenika.

Dvanaest slobodnih mjesta im i u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen i to za smjer agroturistički tehničar, dok se u srednjuškolu Blato može upisati još 17 učenika i to šest prodavača, četiri elektromehaničara, dok sedam učenika prima opća gimnazija.

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama prima još četiri učenika i to tri konobara te i jednog tehničara za računarstvo, dok 17 učenika ima priliku na jesen upisati i Srednju školu Metković gdje slobodnih mjesta ima za vozača motornog vozila (3), elektromehaničara (7), pomoćnog kuhara i slastičara (4) te automehaničara (3).
Slobodnih mjesta ima i na Korčuli (Srednja škola Petra Šegedina prima još tri učenika, dok je u Vela Luci ostalo nepopunjeno 17 mjesta).

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist