Aktualno

TKO TU KOGA Puljizević: Zaboravili su pola Zatona; Vodovod: To su političke izjave

TKO TU KOGA Puljizević: Zaboravili su pola Zatona; Vodovod: To su političke izjave

Vodovod Dubrovnik poziva mještane Malog Zatona da podnesu zahtjeve za priključenje na sustav fekalne odvodnje.

Nakon što su dovršeni svi radovi na izgradnji tamošnjeg kanalizacijskog sustava, uključujući i završne radove, tj. asfaltiranje ceste, stekli su se svi uvjeti za početak priključivanja na novoizgrađenu mrežu odvodnje – stoji u obavijesti koja je objavljena nedavno na stranicama te gradske komunalne tvrtke.

U istom tekstu se navodi kako će se izgradnjom ovog sustava te priključenjem tamošnjih korisnika ‘riješiti i problem mogućeg onečišćenja izvorišta Palata jer će objekti koji se nalaze u njegovoj blizini i čije su septičke jame ugrožavale njegovu sanitarnu ispravnost sada biti priključene na kanalizacijsku mrežu. Cjelokupna investicija bila je vrijedna 6,7 milijuna kuna, od čega je projekt u iznosu od 90% sufinanciran od strane EU i Hrvatskih voda’.

‘Iako za stavljanje ovog sustava u funkciju preostaje još dovršiti njegovo priključivanje na elektroenergetsku mrežu, u međuvremenu se mogu odvijati pojedinačni građevinski radovi na izgradnji samih priključaka, tj. spajanju tamošnjih domaćinstava i gospodarskih objekata na Vodovodovu mrežu fekalne odvodnje. Ovisno o brzini izvođenja radova od strane HEP-a, sustav bi mogao biti u funkciji do Uskrsa, a mještani koji podnesu zahtjeve u tom roku i spojeni’, zaključuje se u obavijesti kojom su pozvali sve stanovnike Malog Zatona da podnesu zahtjev za priključenjem na mrežu.

Puljizević: Pola Malog Zatona se ne može priključiti
Na ovakvu objavu revoltirano je na svom Facebook profilu reagirao HDZ-ovac Emilio Puljizević koji nam je u telefonskoj izjavi istaknuo kako drži da je riječ o političkom spinu.
– Zahtjev u teoriji može podnijeti bilo kad i bilo tko. Zatonjani su i prije godinu i pol dana podnosili zahtjev pa se nisu spojili. Radi se o tome da je Vodovod izgradio samo glavnu mrežu u trupu prometnica. Na tu mrežu se može spojiti manje od pola žitelja Malog Zatona. Način na koji su oni to predstavili ispada kao da je sve gotova stvar. Oni su krenuli dalje i idu raditi Orašac. To je njihov standardni sustav rada – ne završiti posao. Politika na jednu stranu, ja bih bio najsretniji da je sve gotovo – napominje Puljizević, inače aktivni HDZ-ovac koji dodaje kako se on može priključiti, no neće biti miran dok isto ne budu mogli napraviti svi njegovi susjedi.

-Mi tražimo da smo svi spojeni na kanalizaciju, a oni nisu napravili ništa za ljude koji nisu uz samu cestu. Takvih je više od pola, čak su i najveći predjeli Malog Zatona u takvoj situaciji – kaže on. Sadašnju situaciju u Zatonu usporedio je s provođenjem kanalizacije kroz ulicu Iva Vojnovića, a da se ta infrastruktura ne sprovede u okolne ulice.

-To znači da se mogu spojiti samo oni koji su uz cestu. To je lako provjerljivo – kaže Puljizević te kaže da uz novi račun od Vodovoda očekuje njihovu samohvalu o završenom poslu.
-Završavanje posla je godinama daleko od stvarne situacije – ističe on te ponavlja kako su najveće zgrade u Zatonu još uvijek bez tehničke mogućnosti priključenja.
-Ljudi mogu podnijeti zahtjev i oni će naplatiti priključak prema kvadraturi kuće, ali ne mogu prikazati da su riješili sve – kaže on.
-Već su najavljeni radovi u Orašcu, ali to je već postao njihov način rada. Pred izbore zakopaju dva puta s bagerom i onda nakon toga nitko više ne zna gdje će i kako će. To je stihijski način rada, već jedan deja vu od ranijih izbora – zaključio je Puljizević.

Vodovod: Pokrit ćemo 70 posto
Očitovanje o tome jesu li točni Puljizevićevi navodi da sadašnja infrastruktura pokriva samo pola stanovnika Zatona zatražili smo od Vodovoda.

‘Nažalost, kad je riječ o projektima Vodovoda Dubrovnik već su viđene slične izjave, davane isključivo u političke svrhe (…). Činjenica je kako je projekt izgradnje kanalizacijskog sustava u Malom Zatonu, vrijedan 6,68 milijuna kuna i sufinanciran novcem EU i Hrvatskih voda u iznosu od 90 posto, dovršen te kako je za njegovo puštanje u rad potrebno još samo izvršiti spajanje na elektroenergetsku mrežu, a što je obveza Hrvatske elektroprivrede. Činjenica je i kako se već sada mogu izvoditi pojedinačni radovi na izvođenju priključaka na mrežu i to je razlog zbog kojeg je Vodovod uputio poziv stanovnicima Zatona da podnesu zahtjeve. Činjenica je i kako se dovršetkom ovog projekta omogućuje spajanje ukupno čak 80 posto stanovnika Velikog i Malog Zatona na mrežu javne odvodnje, a u samom Malom Zatonu pokrivenost kanalizacijskom mrežom iznosit će 70 posto naselja’, stoji u njihovom odgovoru iz kojeg proizlazi kako je Puljizević barem djelomično u pravu.

Preostalih 20, odnosno 30 posto stanovnika Velikog i Malog Zatona, usmeno su nam potvrdili iz te gradske komunalne tvrtke, bit će riješeno ‘najkasnije u roku od dvije godine’.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist